HRVATSKA OTKRILA SVE KARTE: Najnoviji potez neminovno vodi ka otvorenom sukobu Sarajeva i Zagreba… (VIDEO)

Poslanici iz Hrvatske u Evropskom parlamentu najavili su novu rezoluciju tog tela kojom će, kako tvrde, biti predložena federalizacija BiH.

 

Žestoka diplomatska ofanziva zvaničnog Zagreba u traženju podrške najvećih svetskih sila za formiranje trećeg entiteta u BiH tako je, prema mišljenju brojnih analitičara, ušla u završnu fazu.

Ističući da su najavom nove rezolucije Evropskog parlamenta o BiH višemesečni agresivni spoljnopolitički potezi brojnih hrvatskih zvaničnika sada potpuno ogoljeni i jasni, sagovornici “EuroBlica” ocenjuju da je narednih dana i meseci realno očekivati novo zaoštravanje odnosa između Sarajeva i Zagreba.

– Nedavni razgovor hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović s američkim predsednikom Donaldom Trampom, prilikom kojeg je šefica hrvatske države tražila podršku SAD u borbi Hrvata za ravnopravnost u BiH, kao i njen predstojeći susret s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na kojem će, takođe, situacija u BiH biti jedna od važnijih tema, dovoljno govori o tome koliko je Hrvatska ozbiljno pristupila rešavanju problema koje Hrvati u BiH imaju u odnosima sa Sarajevom – kaže politički analitičar Pejo Gašparević.

Da će Evropski parlament uskoro doneti novu rezoluciju o BiH ustvrdila je hrvatska predstavnica u toj instituciji Marijana Petir, navodeći da BiH, prema njenim rečima, ni nakon 22 godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nije održiva ni funkcionalna država.

– U jesen se očekuje izveštaj Evropske komisije o napretku BiH, ali i Parlamenta EU, a verovatno i nova rezolucija Parlamenta EU o BiH. Čvrsto podržavam evropski put BiH i pozivam na provođenje potrebnih reformi, uključujući i ustavne, koje će omogućiti potpunu funkcionalnost i stabilnost BiH, te ravnopravnost svih konstitutivnih naroda. Za ostvarenje tog cilja treba razmotriti federalizaciju kao mogući model – izjavila je Petir.

Ona je ponovila nedavne tvrdnje brojnih hrvatskih zvaničnika o tome da je u BiH, navodno, izražen problem prisustva radikalnih islamista.

– Da je taj problem izražen u BiH upozorava i Europol te brojni međunarodni stručnjaci – istakla je Petir.

Unutrašnje stvari

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da bi eventualno donošenje rezolucije Evropskog parlamenta kojom bi bila podržana federalizacija BiH predstavljalo grubo mešanje u unutrašnje stvari ove zemlje.

– Jasno je da hrvatski parlamentarci zagovaraju takvu rezoluciju i da je to njihova otvorena želja. Međutim, verujem da će to ostati samo želja i da Evropski parlament neće usvojiti dokument koji bi predstavljao grubo mešanje u unutrašnje stvari BiH – kaže Marićeva.

 

Pogledajte još:

Izvor: Blic.rs

 

Top