VELIKI PREOKRET – KIM SPREMAN ZA PREGOVORE: Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova otkrio ko koči dijalog, a evo i zašto! (VIDEO)

Pjongjang je veoma zainteresovan za direktan dijalog sa Vašingtonom, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov

 

On je rekao da je Severna Koreja zainteresovana, ali da se ne može sa sigurnošću reći da administracija američkog predsednika Donalda Trampa ima dovoljno političke volje i odlučnosti da započne direktan dijalog.

Rjabkov je dodao da se Pjongjang kreće u smeru konstantnog unapređivanja balističkog programa.

Prema navodima Stejt departmenta, specijalni predstavnik SAD za politiku u Severnoj Koreji ambasador Džozef Jun se trenutno nalazi u Moskvi, gde sa ruskim zvaničnicima razgovara o problemu Severne Koreje, prenosi “Sputnjik”.

Koji je pravi interes Amerike u Severnoj Koreji?

Severna Koreja možda nema dokazane rezerve nafte, ali leži na rezervama više od 200 mineralnih ruda, čija je vrednost procenjena na do 10.000 milijardi dolara.

Ne postoje zvanični podaci o tome koliko zaista vredi severnokorejsko rudno bogatstvo, ali prema grubim procenama sa početka ove decenije, severnokorejske rezerve uglja, rude gvožđa, cinka, bakra, grafita, zlata, srebra, magnezita, molibdena i mnogih drugih metala, vrede između 6.000 i 10.000 milijardi dolara, prenosi RT.

Pre raspada Sovjetskog Saveza, zvanični Pjongjang je uveliko bio posvećen rudarskim aktivnostima i trgovini sa susednim komunističkim partnerima.

Međutim, rudarska industrija je početkom 90-ih godina prošlog veka doživela kolaps, zbog decenija zanemarivanja i manjka sredstava za razvoj infrastrukture koja bi podržala rudarske aktivnosti.

Severnokorejski rudarski sektor je sada pod potpunom zabranom Ujedinjenih nacija, jer je Pjongjang proteklih meseci povećao broj nuklearnih proba i pojačao ratobornu retoriku.

UN su prošle godine počele da zabranjuju Pjongjangu trgovinu metalima, navodi RT, podsećajući da je samo od trgovine ugljem Severna Koreja generisala godišnje prihode od preko milijardu dolara.

Svrha sankcija je, kako navodi RT, da se obustavi severnokorejska trgovina rudama i da režim Kim Džong-Una ostane bez preko potrebnih sredstava.

Pjongjang je 3. septembra uspešno testirao hidrogensku bombu, koja može biti postavljena na interkontinentalnu balističku raketu.

Savet bezbjednosti UN je u ponedjeljak, 11. septembra, jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se pooštravaju sankcije Severnoj Koreji i uvodi se zabrana na izvoz tekstila i ograničava uvoz neprerađene nafte, kondenzata i prirodnih tečnih gasova.

Izvor: Tanjug/Srna
Top