PUTIN POLAKO RAZBIJA NATO – U BRISELU ČUPAJU KOSU: Erdogan i Putin sklopili ogroman posao, sa ovim će snimiti svaku “ptičicu” na 600 km! (FOTO, VIDEO)

Rusija i Turska konačno su potpisale željno očekivani ugovor pozamašne vrednosti

 

Danas, 12. septembra, Kremlj je saopštio da su vrlo važni pregovori sa Turskom privedeni kraju, i sada će druga po redu članica zapadne vojne alijanse dobiti ruske protivvazdušne raketne sisteme.

Ugovor je potpisan i treba da se realizuje. Kao što znate, S-400 je jedan od najsloženijih sistema koji se sastoji od velikog broja tehničkih komponenti, tako da tu ima mnogo nijansi. Mogu samo da garantujem da su sve odluke u okviru ovog ugovora donete strogo u skladu sa našim strateškim interesima – rekao je za TASS pomoćnik ruskog predsednika za vojnotehničku saradnju Vadim Kožin, a piše sajt “Ruska reč”.

Turska će, međutim, morati nekoliko godina da čeka isporuku, napomenuo je on.

Hteo bih da istaknem jednu važnu okolnost: postoji lista čekanja onih koji su zainteresovani za ovaj sistem. To su zemlje Jugoistočne Azije i Bliskog istoka, kao i neke članice ODKB. Narudžbina je mnogo, a jedan broj zemalja ima specifične zahteve vezane za ovaj sistem – rekao je Kožin, istakavši da ruski proizvođači ovog oružja u vezi sa tim zahtevima već imaju pune ruke posla, tako da nije potpuno jasno kada će S-400 „Trijumf“ biti isporučen Turskoj.

Zašto armije kupuju ovo oružje?

Početkom 20. veka Rusija je napravila moćno protivavionsko oružje. To je sistem S-400 „Trijumf“ (ili „Growler“ po klasifikaciji NATO-a).

Novostvoreni sistem je brzo postao „teškaš“ u svetu protivraketne odbrane, jer detektuje neprijateljske rakete, avione, bombardere, helikoptere i sve ostale jurišne avijacijske sisteme na udaljenosti do 600 km.

Treba istaći da radari na ovom sistemu nisu „jednosmerni“ kao kod nekih drugih modela – oni čine vidljivom svaku „ptičicu“ koja se približava ili udaljava u radijusu od 600 km.

To je bio najvažniji parametar, s obzirom da najbliži ekvivalent – američki sistem MIM-104 Patriot – obezbeđuje „jednosmernu vidljivost“ u radijusu od svega 180 kilometara.

Oba sistema uništavaju sve savremene i perspektivne vazdušne ciljeve, s tim što „Growler“ počinje to da čini na udaljenosti od 400 km, i u ovom trenutku čak ni bombarderi i lovački avioni pete generacije neće ostati neprimećeni.

Te dve karakteristike su bile jedan od razloga zbog kojih su Kina, Indija i Turska „stale u red“ za kupovinu čuvenog odbrambenog sistema. Jedan divizion ovih raketa (8 lansera i pomoćna sredstva) košta oko 500 miliona dolara.

Erdogan: NATO saveznici poludeli zbog kupovine S-400

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odbacio je danas zabrinutost unutar NATO povodom odluke njegove zemlje da kupi ruski odbrambeni raketni sistem S-400 “zemlja-vazduh”.

Erdogan je istakao da je sporazum potpisan i da je depozit isplaćen.

Ne navodeći nijednu zemlju posebno, Erdogan je izjavio da su NATO “saveznici poludeli” zbog tog sporazuma.

Turska će “nastaviti da preduzima mere predostrožnosti kada je reč o bezbednosti i braniće se”, poručio je Erdogan, preneo je AP.

Pročitajte još: PUKLA BRUKA U PENTAGONU – SOROŠ PROGOVORIO: Evo odakle sovjetsko oružje u rukama sirijskih pobunjenika – Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo pomogla u velikom raskrinkavanju! (VIDEO)

ŠEŠELJ ŠOKIRAO JAVNOST: Odluka lidera SRS odjeknula kao bomba, poznati voditelj mu ponudio milion evra – evo šta traže od njega!

PAKAO NA SVETOM MARTINU! BESNI GRAĐANSKI RAT: Preko 100 ljudi je ubijeno, zarobljene dve srpske bebe… (VIDEO)

Izvor: Ruska reč/Nikolaj Litovkin/Tanjug/RT

Top