”EU ĆE ZAŽALITI ZBOG OVOGA”: Predsednik evropske komisije šokirao parlament, evo šta im je poručio – nije preskočio ni Balkan! (VIDEO)

Predsednik Evropske komisije održao je govoru u Strazburu, koji je izazvao veliku pažnju javnosti

On je na početku izlaganja zahvalio 27 članica, izostavljajući Britaniju, koja će taj status zadržati još godinu i po dana.

On je istakao da će Britanci uvek žaliti zbog te odluke, a da će EU vrlo bržo zažaliti.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker kaže da mora da se otvori perspektiva za širenje EU na zapadni Balkan. Za vreme ovog mandata EP neće biti novih članica, ali Evropska unija će u godinama iza ovog mandata brojati više od 27 članica, istakao je. Obraćajući se Evropskom parlamentu, predstavio je pet osnovnih smernica EU i založio se za zajedničku obaveštajnu jedinicu.

Junker je, obraćajući se evroposlanicima, govorio o planovima Unije u narednih 16 meseci, odnosno do kraja mandata aktuelnog saziva Evropskog parlamenta (EP).

Pružiti kredibilnu perspektivu zemljama Zapadnog Balkana

Pozvao je EU da zemljama Zapadnog Balkana pruži kredibilnu perspektivu članstva i dodao da će u budućnosti EU imati više od 27 zemalja članica.

– Ukoliko želimo stabilnije susedstvo moramo ponuditi kredibilu perspektivu proširenja zamljama Zapadnog Balkana. Tokom ovog mandata Evropske komsije i Evropskog paralmenta neće biti novog proširenja jer uslovi za prijem nisu ispunjeni. Ali u budućnosti EU će imati više od 27 zemalja članica – poručio je Junekr pred posalnicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

On je dodao da je vladavina prava u slučaju svih zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja “prioritet i fokus u pristupnim pregovorima”

Predsednik EK naveo je da je isključeno članstvo Turske u dogledno vreme i da novinarima nikako nije mesto u zatvorima.

– Apelujem na sve u Turskoj, oslobodite naše i ne samo naše novinare. Prestanite vređati naše šefove država i vlada kao fašiste i naciste”, istakao je. Ruka Evrope je pružena turskom narodu, i svima koji pregovaraju na principima Unije – dodao je.

Kazao je da u narednih 16 meseci (do kraja mandata) moraju ostvariti mnogo inicijativa, a pet osnovnih su: da se osnaži evropski trgovinski sistem, da se predstavi nova industrijska strategija, da EU postane lider kad su u pitanju klimatske promene, da se Evropljani bolje zaštite u digitalnom dobu, i peto, migranti i obezbeđenje zakonitih puteva migracija.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u svom govoru u Evropskom parlamentu o stanju u EU je rekao da je danas više ljudi zaposleno Uniji, i da je Brisel zaslužan što su evropske banke dobile dovoljan kapital za kreditiranje preduzeća, kako bi on mogla otvarati radna mesta.

Evropska privreda se oporavlja

On je naveo da je smanjen javni deficit, a da se deset godina nakon krize, evropska privreda oporavlja.

– Treba da nastavimo putem koji smo počeli prošle godine – imamo 16 meseci da nastavimo napredak, ali i da zacrtamo cilj za budućnost. Sada je vreme da izgradimo ujedinjeniju Evropu, i ne smemo dopustiti da se naš cilj promeni, istakao je. Naš cilj je dovršavanje energetske unije, tržišne unije, bankarske unije i unije digitalnog tržišta – naglašava predsednik EK.

Do maja 2018. godine spremni smo da predstavimo sve naše inicijative, rekao je.

Kako je poručio, Evropa je uvek bila privlačan ekonomski prostor, i partneri iz sveta se guraju pred našim vratima da sklope sporazume s EU, rekao je i dodao da je do sada sporazum sklopljen s Kanadom, a da se Brisel dogovara i s Japanom, u planu su sporazumi sa Meksikom, Južnom Amerikom…

Nova industrijska strategija

– Evropski parlament će imati zadnju reč o svim tim trgovinskim sporazumima, i poslanici moraju od prvog dana da budu informisani o pregovorima u vezi s njima. Gotovo je sa nedostatkom transparentnosti i s glasinama. Mi nismo naivni zagovornici slobodne trgovine, i zato predlažemo novi okvir EU unije za analizu investicija. Ako neko strano preduzeće želi da kupi neku evopsku luku od strateške važnosti, ili deo naše energetske infrastukture, to se može obaviti samo transparentno i putem dubinske analize investicije – naveo je.

Istakao je da Komisija želi da naša industrija postane snažnija i konkuretnija i naveo da će zato predstaviti novu industrijsku strategiju.

Junker je iskoristio priliku da pozove automobilsku industriju da prizna svoje greške.

Borba protiv klimatskih promena

Treće, Evropa želi da pude predvodnica kad su u pitanju klimatske promene, s obzirom na to da se smanjuju ambicije SAD u vezi s tim, kaže Junker.

Četvrto, bolje ćemo zaštiti Evropljane u digitalnom dobu – nova pravila će zaštiti pravila intelektualne svojine, našu kulturnu različitost i lične podatke, dodao je. Evropa nije dovoljno do sada uradila u borbi protiv kibernetičkih napada, koji su, kako je dodao, opasniji od ratova. Predlažemo nove instrumente kako bi se bolje branili od ovakvih napada, naveo je.

Peto, migracije ostaju na našem radaru. Danas štitimo naše spoljne granice na efikasniji način, rekao je navodeći da su pojačane patrole u Grčkoj, Italiji i Španiji. “Zajedničke granice i zajednička zaštita moraju ići ruku pod ruku”.

– Smanjili smo za 97 odsto broj nezakonitih dolazaka na Mediteran, zahvaljujući sporazumu sa Turskom – dodao je.

Evropa će se baviti otvaranjem zakonitih puteva migracije, moramo sarađivati i pomagati Afriku, moramo hitno poboljšati uslove života izbeglica u Libiji, dodao je.

Iako me rastužuje to što sve države članice ne pokazuju istu solidarnost, ističem da su države EU obezbedile smeštaj za 720.000 izbeglica, što je mnogo više nego kako su na migranstku krizu odgovorile SAD i Kanada, naveo je. Samo 36 odsto migranata koji su došli nezakonito se vraćaju i očigledno je da moramo pojačati napore u tom smislu, jer ćemo samo tako pokazati solidarnost sa izbeglicama kojima je pomoć zaista potrebna, naveo je.

Ista prava za sve Evropljane

Nezakonita migracija će stati tek kada migranti budu imali drugu opciju, osim opasnih putovanja, naveo je. Junker je istakao i da je ove godine manje stradalih na Mediteranu.

Predsednik EK je naveo da u Evropi svi moraju da imaju istu slobodu govora, da bude isti kvalitet hrane u svim zemljama, da je obaveza da postoji pravna država. “Sloboda, jednakost i vladavina prava su temelji na kojima moramo nastaviti da gradimo EU”, naveo je.

Junker je rekao da hitno treba da se otvori šengenski prostor Rumuniji i Bugarskoj. “Trebalo bi i Hrvatskoj omogućiti puno članstvo u Šengenu, čim budu ispunjeni svi kriterijumi”, dodao je.

Trebalo bi podsticati sve zemlje članice da pristupe i bankovnoj uniji, naveo je.

Za zajedničku obaveštajnu jedinicu

Junker je govorio o bezbednosnim izazovima EU.

– Zalažem se za zajedničku obaveštajnu jedinicu, da se podaci o teroristima automatski razmenjuju među obaveštajnim agencijama zemalja članica, naveo je Junker. Potrebno je do 2025. godine da postignemo jednu jaču evropsku odbrambenu uniju, već se radi na odbrambenom fondu – kaže predsednik EK.

Govoreći o evropskim izborima, istakao je da mu se sviđa ideja transnacionalnih lista. “Tokom narednih meseci, nacionalni parlamenti i civilno društvo se moraju uključiti u razgovore o budućnosti Evrope”, naveo je.

Rekao je da će izlazak Velike Britanije biti jedan tragičan događaj, zbog koga EU žali. “Ali moramo poštovati volju britanskog naroda, a mi ćemo napredovati, jer Bregzit nije budućnost EU”, kazao je.

Pročitajte još: OVO ZNAČI RAT – ZAKAZANA HITNA SEDNICA: Hrvatska šalje specijalce i brodove, haos na granici – Slovenci u panici! (VIDEO)

SKANDAL U CRNOJ GORI: Brat premijera pretio novinarima – ”Nemoj posle da se čudiš kad neko bude ubijen”! (VIDEO)

KOMEDIJA – STIGAO ULTIMATUM IZ VAŠINGTONA: Ministar diplomatije prihvatio zahtev Tilersona, evo šta traže od Srbije – Dačić postao Trampova pudlica!

BRUKA U NEMAČKOJ – STRAŠNA UVREDA PUTINU: Nećete verovati kako su prozvali ruskog predsednika – vade se na “ironičnu igru reči! (FOTO,VIDEO)

Izvor: BBN, N1

Top