”POD PUNOM RATNOM OPREMOM”: Erbasov borbeni helikopter H145M koji je Srbija naručila izveo prvi let – pogledajte ovaj arsenal! (VIDEO)

Erbasov helikopter H145M, koji je Republika Srbija naručila, uspešno je izveo svoj prvi let sa kompletnim oružanim sistemom HForce, saopšteno je danas iz kompanije Erbas. Probni let je izveden krajem avgusta u Donauvertu, gradu u Bavarskoj.

“Kao prvi kupac helikoptera H145M sa oružanim sistemom HForce-om, Republika Srbija je naručila devet helikoptera H145M, uključujući četiri opremljena HForce-om”, izjavio je direktor programa HForce u Erbasovom ogranku za helikoptere, Žan-Luk Andre.

Zahvaljujući ovom modularnom oružanom sistemu koji je dizajnirao Erbas, helikopter H145M može da bude opremljen sa svim vrstama navođenog i balističkog oružja, kao što su laserski navođene rakete i mitraljezi, navodi se u saopštenju Erbasa dostavljenom Tanjugu.

Prema ranijoj najavi predstavnika Erbasa, srpska vojska i policija bi krajem 2018. godine trebalo da preuzme svoj prvi H145.

Ugovorom je predviđeno da u Srbiju stigne ukupno devet helikoptera H-145M, od čega će šest pripasti vojsci, a tri policiji. I dalje nije poznato koliko će koštati nabavka ovih letelica.

Helikopter H-145M predstavlja laki transportni i višenamenski helikopter s borbenim mogućnostima i smatra se jednom od najsavremenijih letelica u svojoj klasi u svetu.

On, osim dvočlane posade, može da preveze još devet naoružanih vojnika, a može da nosi i raketno i mitraljesko naoružanje, zbog čega je idealan za prevoz pripadnika specijalnih snaga i vatrenu podršku njihovom desantu.

S obzirom na to da je reč o višenamenskoj platformi, H-145M može da se koristi i za izviđanje i borbene zadatke. U civilnoj verziji koristi se i za traganje i spasavanje.

Pročitajte još: MALAGURSKI USTAO U KIMOVU ODBRANU: Poznati režiser otkrio, SAD bacile 11 tona tešku bombu na Afganistan – evo šta je rekao o Severnoj Koreji! (VIDEO)

JEZIVO – OVO MOŽE SAMO U BIH: Sramotni zakon OSLOBAĐA teroriste, traže HITNO ukidanje OLAKŠICA za plaćenike i dobrovoljce ID – Evropa u šoku!

AMERIČKI VOJNI ZVANIČNICI POLUDELI: “Kim je prešao nuklearnu granicu i poziva na nuklearni odgovor- termonuklearnu gravitacionu bombu”! (VIDEO)

Nezgodna poza Melanije! Eksplicitan sadržaj (FOTO)(VIDEO) 18+

Izvor: Tanjug

Top