“HRVATSKA ARMIJA NIJE JAČA”: Nisu mu se svidele analize, srpski ministar odbrane odbrusio Hrvatima – evo šta je istina… !

Ministar pretpostavlja da su navodi dati, inače, u hrvatskom Globus-u, zasnovani na analizi koja se može naći na sajtu “globalni indeks vatrene moći”, što je, objašnjava, jedan od brojnih foruma koji se bave ovom problematikom na osnovu sopstvene metodologije, izrađene mimo standardnih metoda, što NATO pakta, što ruskih, “a na bazi javno dostupnih i često neproverenih podataka i pretpostavki”.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin smatra da istraživanje organizacije Global Firepower, prema kojem je Srbija zauzela 83. poziciju na rang listi najjačih armija sveta za 2017. godinu, čime se našla ispred vojske većine zemalja regiona, ali i iza Hrvatske, nije pouzdano.

– Naše standardne analize pokazuju da u ovom trenutku Srbija u odnosu na Hrvatsku ima prednost kako po ukupnom relativnom koeficijentu vatrene moći i sposobnosti svog naoružanja i vojne opreme, tako i u većini pojedinačnih grupa naoružanja i vojne opreme (8 od 10) – ističe Vulin u izjavi za javnost, dostavljenoj Tanjugu.

Kako tvrdi, ako bismo analizirali situaciju nakon realizacije srednjoročnog plana opremanja, kako Vojske Srbije tako i Oružanih snaga Republike Hrvatske, i to koristeći istu metodologiju, videli bismo da bi i tada prednost bila značajno veća u našu korist u svim oblastima.

Inače, među 133 najjače armije sveta, Slovenija je zauzela 113. mesto, Bosna i Hercegovina 121, a Makedonija 122. mesto, dok je jedino Hrvatska bolje rangirana od naše zemlje u regionu, budući da joj je pripalo 68. mesto.

Prema tom istraživanju, Sjedinjene Američke Države imaju najmoćniju vojsku na svetu, dok su Rusija i Kina na drugom i trećem mestu.

Pročitajte još: NEVIĐENI ŠOK – KOPILOT OSTAO SAM: Poginuo vojni pilot u Belgiji, vojska traga za telom – ispao iz helikoptera! (VIDEO)

ID POTPUNO RAZBIJENA: Predviđa se proglašenje pobede u naredna 2 dana, Dier ez-Zor pred konačnim oslobođenjem! (VIDEO)

KOMEDIJA U RUSIJI – UPOZNAJTE RUSKE “AVATARE”: Bizaran i komičan a po nekima i kriminalan običaj u Rusiji koji vas neće ostaviti ravnodušnim! (VIDEO)

UŽIVO – SAZVANA HITNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Svet u panici zbog Kima, “praktično moli Ameriku da uđe u rat”! (VIDEO)

Izvor: Tanjug

Top