DODIK ODLUČIO: Najavljen novi predmet u srednjim školama Srpske – Izučavala bi se prva pomoć, zaštita od nepogoda i terorizma!

U drugom pologodištu, ove školske godine, u pojedinim srednjim školama Srpske, eksperimentalno, biće uveden novi predmet “Bezbednost i zaštita”, u okviru kojeg će učenici izučavati sve segmente bezbednosti. Od prve pomoći do zaštite od elementarnih nepogoda, pa čak i o terorizmu.

Novi predmet, više učenja, mišljenja srednjoškolaca su podeljena.

Incijative za uvođenje ovog predmeta stigle su sa više adresa, od civilne zaštite i vatrogasnih društava, do domova zdravlja. Sa njom je saglasna i većina direktora škola. Međutim, postoje nedoumice, prenosi RTRS.

– Po meni dobro je sve znati, ali i ovako su deca preopterećena još ako i to uvedemo, a pitanje je i kako pripremiti taj predmet – kaže Milenko Kosić, direktor srednjoškolskog Centra Prijedor.

O sadržaju predmeta i načinu njegovog izvođenja, još se ne može precizno govoriti, iako planovi postoje. Novi predmet obuhvatio bi sve segmente bezbednosti.

– I od požara i od poplave, bezbednost na internetu i civilna zaštita i zdravstvena zaštita, zaštita od opojnih droga itd. Znači široki segment, pa zašto ne preći i temu samog terorizma – rekao je Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Zamišljeno je da se osim teoretske nastave, za praktični deo, prema oblasti, angažuju i stručnjaci, te prikažu problemi, ali i efikasna rešenja.

– Naravno policija iz svog segmenta, odnosno Hitna pomoć iz svog segmenta, mi iz svog, mislim da će biti daleko praktičnije i jednostavnije – kaže Nebojša Miljuš, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

Uvođenje eksperimentalnog predmeta još je u fazi ideje koja ima podršku resornog ministarstva, ali i predsednika Republike Srpske. Ministar Dane Malešević, potvrdio je da su rešenja za komisiju u pripremi.

– Mislim da bi, to je sada moje mišljenje, išli sa tim u Bnjaluci, Bijeljini i Trebinju, u te veće centre da u njima se napravi eksperiment a da ima potrebe sigurno da ima – istakao je Dane Malešević, ministar prosvete i kulture Republike Srpske.

Jedno je sigurno, u drugom polugodištu ove školske godine, novi predmet, eksperimentalno, biće uveden u nekoliko srednjih škola. Ukoliko se potvrdi ispravnost njegovog uvođenja, od septembra 2018. godine, on će biti uveden u sve srednje škole.

Pročitajte još: VRATILI OMILJENU SPIKERKU IZ PENZIJE: Severna Koreja slavi, kad ona govori svi slušaju – Ri Čun Hi objavila radosnu vest! (VIDEO)

EU POKRENULA NOVI PROJEKAT: Očajnički pokušaj Brisela u Srbiji, EU krenula u nemoguću misiju – daju 2 miliona dolara za…

PUKLA BRUKA U PRIŠTINI: Tači pokušao da se ušlihta Trampu, poslao hitan zahtev skupštini – Isa Mustafa ga javno izribao! (FOTO)

RUSKA ZVER SNIMLJENA U SIRIJI: ”Noćni lovac” Mi -28N udario na teroriste, zajednička akcija ruske i sirijske vojske – velika pobeda Asada u Hami i Homsu! (VIDEO)

Izvor: rtrs.tv

Top