KULTURNI GENOCID HRVATSKE NAD SRBIMA: Isti scenario kao za vreme Drugog svetskog rata, a Evropa zatvara oči! (VIDEO)

Iako do danas nema traga o oko 7.000 vrednih srpskih ikona nestalih u Hrvatskoj tokom rata, ta zemlja traži da joj Srbija vrati oko 1.000 srpskih ikona spasenih od ratnog vihora samo zahvaljujući tome što su pre akcija “Bljesak” i “Oluja” prenete u Srbiju.

 

Ovo neprocenjivo kulturno blago, koje je bilo u veoma lošem stanju, u međuvremenu je restaurirano u radionicama institucija Srbije, a danas je smešteno u Riznici Muzeja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Sremskim Karlovcima, piše beogradska “Politika”.

Upravnik Arhiva Srpske nauke i umetnosti u Sremskim Karlovcima, istoričar Žarko Dimić rekao je da je neverovatna već i sama pomisao da bi ikone trebalo da budu vraćene hrvatskoj državi, jer su one vlasništvo SPC i srpskog naroda.

– Znači sada bi trebalo da vratimo svetinje koje su jedva spasene, a da pritom Hrvatska nije ništa učinila da popravi ono što su njene jedinice uništile, čak ni da popiše tu štetu, što predstavlja ogromnu evropsku sramotu. To bi bilo kao da dajemo jagnjad da ih čuvaju vukovi – kaže Dimić.

On naglašava da je u ratnom pogromu u “Bljesku” i “Oluji” devastirano više od 200 pravoslavnih crkava, a 75 uništeno ili spaljeno.

Dimić napominje da se nigde ne naziru razmere stradanja rukopisa iz 15, 16. i 17. veka i bogoslužbenih knjiga, a da “bečki sajmovi antikviteta danas vrve od srpskih ikona i srpskih rukopisnih i bogoslužbenih knjiga”.

On podseća da su Hrvati još u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj izvršili kulturni genocid nad srpskim narodom u Karlovcima i Sremu, i navodi da su u Drugom svetskom ratu devastirali i opljačkali jednu od najznačajnijih biblioteka na Balkanu – Patrijaršijsku biblioteku, a njenih 20.000 knjiga na srpskom i drugim jezicima odnijeli u Zagreb.

U Karlovačkoj gimnaziji ustaše su uništile cijelu zbirku slika – dela Uroša Predića, Pavla Čortanovića, Zaharija i Jakova Orfelina…, kao i biblioteku Karlovačke gimnazije i Prvog srpskog sokolskog društva, opljačkali su Seminariju bogoslovije, biblioteku bogoslovskog društva “Sloga”, knjige i slike Srpske karlovačke čitaonice…srpske manastire na Fruškoj Gori.

Pogledajte još:

Izvor: Blic.rs

 

Top