USTAŠE PRISTALE DA SKLONE PLOČU: Plenković otkriva, evo šta se dogovorio sa ustašama i domobranima – uz jedan uslov!

Branitelji HOS-a pristali bi spomen-ploču poginulim suborcima iz Jasenovca premjestiti na drugu lokaciju, ali samo ako im se dozvoli da na njoj ostane natpis “Za dom spremni”. Je li Vlada spremna na takav kompromis, dok se čeka zakon koji bi regulirao sve simbole totalitarnih režima – premijer Plenkovićne otkriva. Ali poručuje da ima rješenje.

I dalje traju pregovori oko HOS-ove ploče u Jasenovcu. Savez udruga HOS-a je spreman premjestiti ploču, ali pod uvjetom da se sporni natpis s nje ne briše.

“Opcija da se ploča izmakne podrazumijeva priznavanje HOS-ovog simbola koji smo nosili za vrijeme rata. Taj simbol nije fašistički, nije nastao u NDH, nema veze s ’41., nego s ’91.”, kazao je Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga.

Prema Barišiću brisanje natpisa “Za dom spremni” s grba dovodi u pitanje temelje Hrvatske.

“Ako bi se išlo brisati naše oznake ‘Za dom spremni’, ako smo mi priznati, a jesmo, Hrvatska je nastala na temeljima fašizma”, ističe Barišić.

A prema navodima Večernjeg lista, upravo bi to bio idući Vladin korak. Po nalogu Povjerenstva za suočavanje s prošlošću u sklopu Zakona o simbolima totalitarnih režima trebalo bi do ožujka zabraniti svu totalitarnu ikonografiju, pa tako i “Za dom spremni”. Premijer konkretne poteze ne želi otkriti.

“Imamo rješenje, sve ćete vidjeti”, kratko je kazao Plenković.

No, solomonsko rješenje premještanja ploče iz Jasenovca na neku drugu lokaciju u originalnom obliku neće sve zadovoljiti. SDP je prije pet mjeseci Vladi poslao interpelaciju o korištenju uzvika “Za dom spremni”.

“Iz našeg prijedloga jasno je da nam nije prihvatljivo korištenje tog pozdrava, posebno nakon što ga je Ustavni sud okarakterizirao kao izraz rasističke ideologije”, kazao je Arsen Bauk (SDP), saborski zastupnik.

Ukoliko prijedlog Zakona o totalitarnim režimima dođe u Sabor i izjednači HOS-ov grb s drugom totalitarnom ikonografijom, to bi mogao biti novi izazov za Plenkovićevu krhku saborsku većinu.

Pročitajte još: MINISTRSTVO SPOLJNIH POSLOVA ODLUČILO: Dačić otkrio, posle incidenta u Zagrebu povlače ambasadora iz Zagreba – Dačić pobesneo zbog… (VIDEO)

STIŽE STRAŠNO NEVREME I U SRBIJU: Meteorolozi upozoravaju na moguću pojavu tornada, apokaliptične scene na autoputu – pogledajte ovo nevreme ! (VIDEO)

PENTAGON OBRUKAO HEZBOLAH: Libanski borci u Siriji postigli dogovor sa ID o povlačenju, SAD napale autobuse sa teroristima – masakr nad ranjenicima! (VIDEO)

NEMCI OTVORENO PRIZNALI – ”DOTAKLI STE DNO”: Hrvatski radnici i penzioneri gladuju zbog EU, ovo nisu očekivali – Pernar otkrio istinu o EU i Vatikanu!

Izvor: RTL

Top