TRAMP ŠALJE NA HILJADE NOVIH VOJNIKA: Rat se još više zahuktava, Američki predsednik obećava “borbu do pobede”! (VIDEO)

Američki predsednik Donald Tramp predstavio je novu strategiju za Avganistan najavljujući povećanje broja američkih vojnika u toj zemlji i obećao „borbu do pobede”. On je u obraćanju iz vojne baze kod Vašingtona rekao da bi veće povlačenje SAD iz Avganistana ostavio vakuum koji bi teroristi popunili

 

Prvobitna zamisao mu je,kako je naveo, bila povlačenje američkih snaga, ali je umesto stoga odlučio da one ostanu i „bore se do pobede” – kako bi se izbegle greške napravljene u Iraku, prenosi Bi-bi-si.

Tramp nije precizirao koliko će vojnika dodatno biti poslati u Avganistan, ni u kom roku će se okončari prisustvo SAD tamo, ali su zvaničnici rekli da je sa ministrom odbrane dogovoreno slanje oko 4.000 vojnika.

Predsednik SAD je kazao da njegov novi pristup ima za cilj da spreči da Avganistan postane sigurno utočište za islamističke ekstremiste koji planiraju napad na Ameriku., prenosi Rojters.

Američki neprijatelji u Avganistanu treba da znaju da ne mogu nigde da se sakriju i da nijedno mesto nije van dometa američkog oružja. „Naše snage će se boriti za pobedu”, poručio je Tramp.

Takođe je upozorio Pakistan da SAD neće više tolerisati da ova zemlja nudi „sigurno utočište” za ekstremiste rekavši da će ta zemlja imati „mnogo toga da izgubi” ako ne sarađuje sa Amerikancima.

„Pakistanu plaćamo milijarde i milijarde dolara – u isto vreme oni primaju teroriste protiv kojih se mi borimo”, rekao je on. Sa druge strane, najavio je snažnije partnerstvo sa Indijom dodavši da očekuje podršku saveznika u svojoj novoj strategiji, kao i njihov veći doprinos.

Ministar odbrane Džejms Matis je u saopštenju ukazao da je nekoliko američkih saveznika već obećalo „da će povećati broj svojih vojnika”. U Avganistanu se trentno nalazi više od 8.000 američkih vojnika.

Talibani: Avganistan će postati groblje za Amerikance

Kabul – Talibani su upozorili da će Avganistan postati „groblje” za Sjedinjene Američke Države nakon što je predsednik SAD Donald Tramp u novoj strategiji najavio slanje dodatnih američkih vojnika u tu zemlju.

„Ako Amerika ne povuče svoje vojnike iz Avganistana, uskoro će Avganistan postati još jedno groblje za ovu supersilu u 21. veku”, naveo je portparol talibana Zabiulah Mudžahid u saopštenju, prenosi AFP.

On je dodao da Amerika umesto što nastavlja rat, treba da razmišlja o izlaznoj strategiji. „Sve dok u našoj zemlji bude i jedan američki vojnik i SAD nastavljaju sa ratom, mi ćemo nastaviti naš džihad”, rekao je Mudžahid.

Pročitajte još: TRAMPOVA “ZLATNA KOKA” VREDNA 1000 MILIJARDI: Ameri obeležili teritoriju – evo kako SAD planira da finansira svoje beskonačne ratove! (VIDEO)

TRAMPOVA “ZLATNA KOKA” VREDNA 1000 MILIJARDI: Ameri obeležili teritoriju – evo kako SAD planira da finansira svoje beskonačne ratove! (VIDEO)

EPILOG BALKANSKE DRAME:Srbin iz Amerike priznao da je bračnom paru iz Bosne odrubio glavu!(FOTO)

Izvor: Tanjug

Top