DA LI JE OVO LEK BUDUĆNOSTI: Medicinski svet u neverici posle ovog otkrića, leči organe u deliću sekunde! (VIDEO)

Nova naprava koju su razvili naučnici Univerziteta Ohajo može početi da leči organe u deliću sekunde, piše “USA Today”. Tehnologija, poznata kao nanotransfekcija tkiva (TNT), razvijana je četiri godine i ima potencijal da spasi živote žrtava saobraćajnih nesreća i vojnika na frontu

 

To je silicijumski čip veličine novčića koji ubacuje genetski kod u ćelije kože, pretvarajući ih u druge vrste ćelija potrebne za tretiranje bolesnog stanja, naveli su naučnici u saopštenju.

Tokom laboratorijskog testa, jedan dodir TNT-jem u potpunosti je popravio povređenu nogu miša tokom tri nedelje, pretvarajući ćelije kože u vaskularne ćelije.

TNT ne radi samo na ćelijama kože, može popraviti bilo koju vrstu tkiva – kaže direktor Centra za regenerativnu medicinu i terapije ćelija.

Radi primera, ova tehnologija je uzgojem ćelija mozga na koži miša povratila funkciju njegovog mozga nakon moždanog udara.

Jasno je da je ovo revolucionarna tehnologija – po prvi put ćelije su reprogramirane u živom telu.

Trenutne terapije ćelija su visoko rizične.

Na TNT tretmane ne postoje poznati sporedni efekti i lečenje traje manje od sekunda. Ova tehnologija ne treba laboratorije ni bolnice, može se primeniti na polju. Naprava je lakša od 100 grama i imaće dugi rok trajanja – kaže Sen.

Iako TNT čeka na odobrenje američke Agencije za hranu i lekove, Sen očekuje da će već sledeće godine biti testirana na ljudima. On kaže da su u toku pregovori sa Medicinskim centrom Volter Rid.

Predlažemo upotrebu kože kao njive na kojoj možete uzgojiti bilo koju ćeliju koja je potrebna – zaključio je Sen.

Pročitajte još: KIM SE OGLASIO IZ BUNKERA: Raketa na čekanju, ako “Jenkiji” nastave da provociraju, ode im glava! (VIDEO)

SEVERNA KOREJA SPREMNA – PANIKA U SAD: Kim odlučio da lansira raketu, ne izlazi iz bunkera – sakrio podmornice! (FOTO, VIDEO)

AKO SE IPAK USUDE DA PRITISNU CRVENO DUGME: Kakve bi bile posledice posledice posle nuklearnog rata! (VIDEO)

Izvor: Blic

Top