RUSKI MINISTAR ZA ODBRANU: Pobjeda nad ISIS-om u Deir ez-Zor znači kraj ISIS-a

Dok se Sjedinjene Američke agresorske Države i njezini kurdski saveznici nastavljaju boriti za opkoljeni grad Raqqa, sve je jasnije da je konačno uporište ISIS-a jugoistočna sirijska provincija Deir ez-Zor.

Sirijska Arapska Armija postigla je značajne pobjede u provinciji Deir ez-Zor tokom posljednjeg mjeseca, što je dovelo do toga da sve bliže oslobođenju provincije Deir ez-zor.

ISIS nastavlja slati pojačanja na Deir ez-Zor jer su istjerani iz Iraka i drugih provincija Sirije. Unatoč tom konačnom guranju ISIS-a, održavanjem ruskih zračnih udara na terorističke ciljeve, Sirija nastavlja sa napredovanjem.

Nije da, prema nekim izvješćima, vođa ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadi pobjegao je iz Mosula u Iraku u Deir ez-Zor. Ostala izvješća međutim tvrde da je Bagdadi mrtav.

Danas, ruski ministar obrane Sergey Shoigu definirao je bitku kako bi oslobodio Deir ez-Zor na sljedeći način,

“Danas možemo reći da su svi usredotočeni, postavljeni za borbu protiv IS-a (ISIS). Danas postoje takve ključne tačke, kao što je Deir ez-Zor, rekao bih prije svega, Deir-ez-Zor … To je takva osnovna tačka na Eufratu, koja bi u velikoj mjeri, ako u konačnici, ne govorimo o kraju Borbe protiv IS “.
Ovo je najjasnija potvrda da iako je oslobađanje Raqqe i dalje važno, Deir ez-Zor je mjesto gdje ISIS donosi svoj konačni stajalište u Siriji i posljedično tome gdje se uskoro može suočiti sa posljednjim padom.

Pročitjte još:

NAJVEĆA POBEDA SIRIJSKE VOJSKE DO SADA – SUHNE OSLOBODJEN: Uz pomoć Rusa demolirali teroriste, sledeća stanica – Dejr el Zor! (VIDEO)

NATO ŽELI ISTA PRAVA KAO MIGRANTI: Sablazan plan Brisela, nećete verovati šta zapravo žele! (VIDEO)

Piše Bahtić Nermin  / Izvor: theduran

Top