RT: Veštačka inteligencija nosi više rizika od Severne Koreje – Elon Musk (VIDEO)

Severna Koreja i njeni raketni arsenali mogu izledati zastrašujuće za širu javnost širom sveta, ali generalni direktor “Spejs Iksa” i elitni preduzetnik Elon Musk veruje da je za svet mnogo opasnija veštačka inteligencija.

 

Ljudi bi trebalo da budu više zabrinuti zbog opasnosti koju je donela veštačka inteligencija nego Severna Koreja, sopštio je Musk putem niza upozoravajućih “tvitova”.

“Ako niste zabrinuti zbog veštačke inteligencije, trebalo bi biti. Potpuno nosi više rizika od Severne Koreje”, ustvrdio je Musk.

 

“Niko ne voli da bude kontrolisan, ali sve (automobili, avioni, hrana, droge, itd.) predstavljaju opasnost za javnost i ona je kontrolisana. Veštačka inteligencija bi trebala biti kontrolisana takođe” upozorio je Musk.

Njegova upozorenja došla su u trenutku tenzija između SAD i Severne Koreje. Ranije ove nedelje, obe strane su nasupile otvorenim pretnjama, pokazujući spremnost da koriste silu.

Dok su SAD saopštile da se mogu osloniti na strateške bombardere kako bi pogodile ciljeve u Severnoj Koreji, vojska azijske nacije je objavila da će plan napada na vazdušne baze SAD u Guamu uskoro biti spreman. Dodavanje ulja na vatru je učinio predsednik Donald Tramp izjavom da su vojne opcije SAD “napunjene i repetirane” u slučaju da se Pjongjang “još jednom bude pogrešno ponašao”.

Vruća razmena pretnji obnovila je pretnju ratom na Korejskom poluostrvu, a mnogi spekulišu o njenom uticaju na globalne poslove.

Međutim, Musk se više uplašio sve većeg fenomena veštačke inteligencije za koji tvrdi da ga treba staviti pok kontrolu.

U petak veče, “Tesla” i “Spejs Iks” su saopštili da je bot “Open AI” – kompanija koja je počela istraživanje sposobnosti mašina da razmišljaju – “prvi put pobedio najbolje igrače u konkurenciji eSport”.

Ranije u petak, “Open AI” bot je pobedio najbolje svetske igrače u video igri “Dota 2” tokom turnira u vrednosti od 24 miliona dolara. Bot je lako porazio profesionalnog igrača Danil “Dendi” Išutina u predhodno nenajavljenom pojedinačnom  meču jedan na jedan.

Musk dugo upozorava na opasnosti koje bi veštačka inteligencija mogla doneti čovečanstvu. On tvrdi da postoji velika verovatnoća da je veštaka inteligencija, pri tome slobodna od regulativa i nadzora, u stanju da se osamostali i da na kraju prevari ljude.

“Veštačka inteligencija je osnovni rizik za postojanje ljudske civilizacije, a ne saobraćajne nesreće, avionske nesreće, loša hrana itd. Oni su štetni pojedincima u društvu, ali nisu štetni za društvo u celini”, rekao je Musk sredinom jula tokom javnog događaja”.

Naglasio je da je vreme da se predloži niz pravila koja regulišu samu prirodu veštačke inteligencije.

“Dok smo reaktivni, biće kasno. Uobičajeni način regulacije je da se dogodi čitava gomila loših stvari, javnih protesta i nakon dugogodišnjih regulatornih napora uspostavlja se red”, tvrdi on.

Veštačka tehnologija je tehnologija koja se brzo razvija, ali je i dalje daleko od samog sebe, sveobuhvatnog softvera.

“Fejsbuk” koristi veštačku inteligenciju za ciljano oglašavanje, kok je “Majkrosoft” i “Epl” koriste za napajanje svojih digitalnih asistenata, “Kortana” i “Siri”. “Gugl” pretraživač takođe zavisi od veštačke inteligencije od svog osnivanja.

 

Izvor: VOSTOK, RT, USA TODAY

Polgedajte još:

Top