PILOTI OSTAJU BEZ POSLA I PRESTAJU DA POSTOJE: Za nekoliko godina bespilotne letelice potpuno će zameniti ljude! (VIDEO)

Putnički avioni kojima će upravljati dispečeri sa zemlje pojaviće se 2025. godine. Avioni će leteti bez pilota, što će omogućiti avio-kompanijama da uštede 35 milijardi dolara, piše „Komersant“

 

Izdanje navodi da je u ovom trenutku glavni deo leta „u rukama“ autopilota. Oprema je u stanju da dovede do sletanja aviona u teškim vremenskim uslovima.

Uvođenje bespilotne civilne avijacije će se odraziti i na cene avionskih karti: očekuje se smanjenje cena za 10 odsto. Ipak, problem pri realizaciji ove novotarije mogao bi da bude strah putnika da svoj život povere automatskom sistemu, a ne pilot.

Bespilotni zrakoplovi na piste će doći do 2025, ako je vjerovati najnovijem izvješću UBS-a. Švicarska banka uronila je u duboku analizu tehnologije budućnosti i došla do nekoliko zanimljivih te jednog vrlo obeshrabrujućeg zaključka, piše Mashable.

Svi se boje

Da stvar bude još gora za vizionare zrakoplovne ‘evolucije’, pojedinci koji su bili spremni provozati se bespilotnim avionima bili su manjina u svojim grupama, što znači da zrakoplovna industrija pred sobom ima dosta puno reklamiranja prije nego što tehnologiju predstavi širokim masama.

Mnogi nastoje ‘smekšati’ stav javnosti prema umjetnoj inteligenciji za kontrolama prijevoznih sredstava poput automobila, brodova i zrakoplova. Projekt kojeg je sponzorirala DARPA sprovodi se na sveučilištu u Oregonu i nastoji javnosti opravdati korisnost i sigurnost ove vrste transporta.

Problem je u tome što postoji stanovita razlika između malog automobila koji vas autonomno vozika ulicama velikoga grada i masivnog aviona punog putnika koji leti na visini od nekoliko tisuća metara. Činjenica je da će se netko morati primiti posla i dokazati javnosti da ne postoji rizik u korištenju letjelica i vozila kojima ne upravlja ljudska ruka.

Samovozeći zrakoplovi mogli bi zrakoplovnoj industriji uštedjeti do 35 milijardi dolara godišnje te letove učiniti puno sigurnijima i učinkovitijima. Problem? Svega 17 posto od 8000 ispitanika reklo je da bi se rado provozalo u jednome.

Polovica anketiranih reklo je da ne bi kupili kartu ni da se radi o jeftinijem letu od onoga s pilotima. Zanimljivo je što među ostalime postoji vrlo velika vjerojatnost da će letovi bez pilota koštati oko 11 posto jeftinije. Zabrinutost oko bespilotnih letjelica uglavnom je usko vezna uz dob ispitanika. Educirani tehnološki pismeni pojedinci od 18 do 34 rado bi letjeli novim avionima bez pilota. Njemci i Francuzi uglavnom su nevoljko prilazili samovozećim zrakoplovima, dok su Amerikanci prema ideji bili puno otvoreniji.

Pročitajte još: AMERIKA TONE U HAOS: Scene iz holivudskih filmova, gaze ljude kolima, obaraju helikoptere, već ima mrtvih! (VIDEO)

VUČIĆ PRELOMIO: Menjamo Ustav, pa pravimo osovinu sa Albancima! (VIDEO)

KIM MOBILIŠE MASE: 3.5 miliona ljudi se prijavilo za rat sa Amerima, da li je ovo najveća vojska na svetu?! (VIDEO)

Izvor: Tanjug/tportal.hr/Damir Rukavina

Top