DOKLE VIŠE PONIŽAVANJA: Vašington preko USAID-a kontroliše Srbiju! (FOTO)

Uticajni ruski tv kanal Raša Tudej (RT), objavio je tekst povodom novih poteza Vašingtona vezanih za Srbiju.

 

Vašington je nameren da se aktivnije uljuči u borbu protiv korupcije, navodi RT citate iz dokumenta USAID-a, ali u analizi se ističe mišljenje stručnjaka koji program za borbu protiv korupcije vide samo kao paravan za lobiranje za američke interese u Beogradu.

Reč je o USAID programu koji je objavljen početkom avgusta, navodi RT.

USAID želi da ojača vezu sa građanskim društvom i medijima, a u cilju veće transparentnosti državnog aparata, navodi se u dokumentu USAID-ovog programa, odnosno, konkursa.

USAID će raditi sa opštinskim vlastima i nevladinim organizacijama u cilju borbe protiv korupcije, navodi RT u svojoj analizi, pozivajući se na citate iz konkursnog dokumenta.

Međutim, u samom dokumentu se navodi i da će USAID raditi sa srpskim ministarstvima, kao i da će sprovoditi “političke reforme”.

Dejan Mirović iz SRS-a, za RT, kaže da je ovaj program ujedno i priznanje da vlasti Srbije nisu samostalne i samodovoljne.

Mirović je naveo i da je nova premijerka Ana Brnabić godinama radila za USAID, kao i da je sramota da jednoj zemlji bilo ko sa strane govori postoji li korupcija ili ne.

Konkursna dokumentacija navodi takođe da organizacija koja bude prihvaćena na konkursu mora raditi i sa drugim donatorima koji rade sa USAID-om u zemlji, kao i sa vlastima EU.

U toj dokumentaciji, prema mišljenju USAID-a, glavni parametar za priključenje EU jeste rešavanje problema sa korupcijom. RT navodi da su SAD izdvojile 9 miliona dolara do sada kao pomoć srpskim vlastima za priključenje EU.

Analiza pokazuje da USAID pravi u Srbiji još jednu platformu sa ciljem većeg uticaja na srpske opštine, srpska ministarstva i druge institucije, odnosno, i na lokalnu i na republičku vlast.

Analiza navodi i delovanje SAD u drugim balkanskim zemljama, te organizacije kao što su Otvoreno društvo kojim rukovodi poznati finansijski magnat Džordž Soroš, ocenjujući da je delovanje SAD-a u Srbiji deo celog tog balkanskog uticaja.

 

Izvor: Srbin Info, RT

Pogledajte još:

Top