UKRAJINCI SPREMAJU “OLUJU” U DONBASU: Mnogo im se svidja hrvatski “recept”, ali ako išta pokušaju, “polomiće zube”! (VIDEO)

Ukrajini se dopada ono što su Hrvati učinili na teritoriji Republike Srpske Krajine, ali iskustva iz 1995. neće se ponoviti jer će “polomiti zube o armiju Luganske i Donjecke Narodne Republike”, piše “Sputnjik”

 

Ruski portal navodi da sudeći prema izjavama ukrajinskih zvaničnika, vlasti u Kijevu planiraju da u Donbasu uskoro primene hrvatski recept vojne akcije “Oluja”. Kao potencijalni dokaz za te tvrdnje navode izjavu zamenika ministra za privremeno okupirane teritorije Ukrajine, Jurija Grimčaka, koji je rekao da će Rusija sledeće godine napustiti Donbas, zbog čega će se poslednja bitka za jugoistok Ukrajine voditi već u novembru.

Ruski analitičar Aleksandar Dudčak za “Sputnjik” kaže da ne isključuje mogućnost da je izjava Grimčaka zapravo najava neke “nove Oluje”.

Ukrajinski zvaničnici su odavno počeli da pričaju o ponavljanju iskustva iz Hrvatske, to je njihov san. Dopada im se ono što su Hrvati učinili na teritoriji Republike Srpske Krajine, uz odobrenje i podršku NATO-a. Ali iskustva iz 1995. se neće ponoviti. Armije Luganske i Donjecke Narodne Republike su veoma jake. Ukoliko ukrajinski političari žele da žrtvuju još nekoliko hiljada sopstvenih građana, oni će se odlučiti za novu “Oluju”, ali ona neće biti uspešna – napominje Dudčak.

Sličnog stava je i srpski politički analitičar Aleksandar Pavić, koji je za “Sputnjik” rekao da vlasti u Kijevu sanjaju o receptu “Oluje“ i da to nije ništa novo.

Treba podsetiti da su im hrvatske vlasti ponudile pomoć u iskustvima sa njihovim stanovništvom srpske nacionalnosti, odnosno, kako su sami rekli, iskustvima sa “povratkom svojih teritorija”, što je bilo etničko čišćenje srpskog stanovništva u Hrvatskoj. Dakle, Ukrajina i Hrvatska javno su razmenile mišljenja o tome, Hrvatska je to velikodušno nudila, a Ukrajina je vrlo otvorena prema tom scenariju. Međutim, situacija uopšte nije ista jer, za početak, Ukrajina naspram sebe ima jednu nuklearnu silu, a ni Donbas nije Srbija iz devedesetih koja je bila u apsolutnoj izolaciji, sama protiv celog sveta. Čak ni onda Hrvatska nikada ne bi okupirala većinski srpske teritorije bez ogromne pomoći NATO-a, a ako bi se Alijansa otvoreno umešala u situaciju u Ukrajini, to bi već bio početak velikog evropskog rata – napominje Pavić.

Kako kaže, vlasti u Kijevu ovo govore kako bi sebi malo podigli rejting, jer je njihova društveno-političko-ekonomska situacija loša, i to je jedini način da skrenu pažnju sa situacije u koju su uveli svoju zemlju od puča na Majdanu 2014. godine

Pročitajte još: TERORISTI SA BALKANA SE VRAĆAJU KUĆI: Toliko razočarani u ID da osnivaju NVO za deradikalizaciju! (VIDEO)

RUSKO ČUDO KOJE ISTOVREMENO RATUJE U PET DIMENZIJA: Na ovakvo nešto amerikanci nemaju odgovor! (VIDEO)

TRAMP POTPALJUJE GLOBALNU VATRU: “Imamo trupe u čitavom svetu i na mestima koja su veoma udaljena”, pogledajte kome sad preti vojnom opcijom! (VIDEO)

Izvor: Sputnjik

Top