ŠOK U MAKEDONIJI – PODVALILI IM ALBANSKI JEZIK: Plan za federalizaciju ili “praćenje evropskih standarda”!? (VIDEO)

Makedonska vlada usvojila je danas Predlog zakona o upotrebi jezika, kojim se, ako bude usvojen u Sobranju, albanski jezik uvodi kao drugi zvanični jezik u opštinama i gradovima u kojima živi najmanje 20 odsto Albanaca, preneli su skopski mediji

 

I dok predstavnici vlasti usvajanje ovog zakona tumače usklađivanjem sa evropskim standardima, opoziciona VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, tome se protivi i tvrdi da je reč o uvođenju dvojezičnosti i federalizaciji Makedonije.

Činjenica je, međutim, da je uvođenje albanskog jezika, kao drugog zvaničnog jezika, deo koalicionog sporazuma premijera Zorana Zaeva sa albanskim partijama.

Uvođenje albanskog jezika kao zvaničnog je i deo tzv. Tiranske platforme koja je sačinjena u Tirani uoči formiranja makedonske vlade.

Kako je ranije najavljeno, premijer Zaev će predstaviti zakon javnosti, a pre nego što bude stavljen na dnevni red Sobranja o njemu će se izjasniti Venecijanska komisija

Pročitajte još: TRAMP POTPALJUJE GLOBALNU VATRU: “Imamo trupe u čitavom svetu i na mestima koja su veoma udaljena”, pogledajte kome sad preti vojnom opcijom! (VIDEO)

“ILI BACAJ TU NUKLEARKU VIŠE ILI ĆEMO TE SMENITI”: Da li je na pomolu razotkrivanje velike zavere protiv Trampa, ili je i to deo plana da se započne novi rat!? (VIDEO)

SVETSKA EKONOMIJA PRED NOVIM KOLAPSOM: Milijarderi gube ogromne svote, kompanije u sunovratu, nova S.E.K.A pred vratima! (VIDEO)

Izvor: Tanjug

Top