SAD OPET MEŠA PRSTE PO IRAKU: “Zabrinuti” oko novog regionalnog žarišta, uputili apel Kurdima! (VIDEO)

SAD su zatražile od iračkih Kurda da odlože referendum o nezavnosti svog autonomnog kurdskog regiona, koji je planiran za 25. septembar

 

To je saopštilo kurdsko predsedništvo.

Američki državni sekretar Reks Tilerson uputio je taj zahtev u petak, tokom telefionskog razgovora sa predsednikom regionalne vlade iračkog Kurdistana Masudom Barzanijem, prenosi danas Rojters.

“Kad je reč o odlaganju referenduma, predsednik Barazani je rekao da će narod kurdistanskog regiona očekivati garancije i alternative za svoju budućnost”, navodi se u saopštenju kurdskog predsedništva nakon Tilersonovog poziva.

Stejt department SAD u junu je izrazio zabrintost da će referendum skrenuti pažnju sa “urgentnijih prioriteta” kao što je poraz ekstremista Islamske države, podseća britanska agencija.

SAD i druge zapadne države zabrinute su da bi to glasanje moglo da se pretvori u još jedno regionalno žarište.

Turska, Iran i Sirija, koji zajedno sa Irakom imaju veliki broj kurdskih stanovnika, protive se nezavisnom Kurdistanu.

Pročitajte još: TRAMP POTPALJUJE GLOBALNU VATRU: “Imamo trupe u čitavom svetu i na mestima koja su veoma udaljena”, pogledajte kome sad preti vojnom opcijom! (VIDEO)

SVETSKA EKONOMIJA PRED NOVIM KOLAPSOM: Milijarderi gube ogromne svote, kompanije u sunovratu, nova S.E.K.A pred vratima! (VIDEO)

NEMAČKI MEDIJI UPOZORAVAJU: Ljudi su na izmaku snaga i strpljenja, Srbiju neminovano čeka masovna radnička pobuna! (VIDEO)

Izvor: Tanjug

Top