KINEZI UPOZORAVAJU TRAMPA: Dva predsednika se čula preko “žice”, evo šta mu je Đinping poručio! (VIDEO)

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je američkog kolegu Donalda Trampa da izbegava zapaljive izraze koji pogoršavaju ionako napetu situaciju na Korejskom poluostrvu, saopštila je južnokorejska agencija „Jonhap“, pozivajući se na državne medije

 

U telefonskom razgovoru sa Trampom kineski lider je pozvao na mirno rešavanje nuklearnog problema i naglasio da je mir u regionu od zajedničkog interesa Kine i SAD.

Eskalacija napetosti između SAD i Severne Koreje i dalje raste. Donalda Tramp je izjavio da ako Kim Džong Un nešto uradi sa Gvamom, sa Severnom Korejom će se desiti „nešto što do sada niko nije video.

Međutim, Amerikanci smatraju da do udara ipak neće doći. Tramp se u razgovoru sa guvernerom Gvama našalio da priliv turista nakon pretnje Severne Koreje može samo da poraste.

Kako navodi AP, predsednik Kine je naglasio da severnokorejsko nuklearno pitanje iziskuje mirno rešenje i da SAD, kao “relevantna strana”, treba da pokažu uzdržanost.

Prema njegovim rečima, Kina je spremna da održava komunikaciju sa SAD na bazi uzajamnog poštovanja u iznalaženju odgovarajućeg rešenja.

Oba lidera rekla su da se raduju Trampovom državnoj poseti Kini kasnije ove godine.

“U ovom trenutku, kinesko-američki odnosi se dobro razvijaju”, rekao je Tramp, izrazivši uverenje da ti odnosi mogu biti još bolji.

Kako je prenela kineska televizija, Tramp je sagovorniku rekao da u potpunosti shvata ulogu koju Kina ima po pitanju severnokorejskog nuklearnog pitanja.

Bela kuća je danas saopštila da su Tramp i Si u telefonskom razgovoru “ponovili obostranu posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva”, prenosi Rojters.

Peking je prethodno izrazio zabrinutost povodom eskalirajućeg “rata rečima” između Vašingtona i Pjongjanga, uključujući Trampovo upozorenje da će Severna Koreja naići na “oganj i gnev” ako i dalje bude pretila Sjedinjenim Američkim Državama.

Tramp je juče još više zaoštrio retoriku, upozorivši Pjongjang da će “istinski zažaliti” ako preduzme bilo kakvu neprijateljsku akciju protiv SAD, a prethodno je putem Tvitera poručio da je američka vojska “na gotovs”.

Kina je tradicionalno najbliži saveznik Pjongjanga, ali je prošlog vikenda glasala za nove sankcije u Savetu bezbednosti UN protiv režima severnokorejskog lidera Kim Džong-una, napominje AFP.

Pročitajte još: KIM MOBILIŠE MASE: 3.5 miliona ljudi se prijavilo za rat sa Amerima, da li je ovo najveća vojska na svetu?! (VIDEO)

UKRAJINCI SPREMAJU “OLUJU” U DONBASU: Mnogo im se svidja hrvatski “recept”, ali ako išta pokušaju, “polomiće zube”! (VIDEO)

“ILI BACAJ TU NUKLEARKU VIŠE ILI ĆEMO TE SMENITI”: Da li je na pomolu razotkrivanje velike zavere protiv Trampa, ili je i to deo plana da se započne novi rat!? (VIDEO)

Izvor: Sputnjik

Top