LAŽU NAS ZA VAKCINE: Pogledajte kako možete zakonski da odbranite svoje dete od prisilne vakcinacije! (VIDEO)

U martu prošle godine usvojen je novi zakon o Zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Roditeljima koji odbiju da vakcinišu decu preti novčana kazna u iznosu od 30 do 150.000 dinara

 

Iz Prekršajnog suda u Beogradu kažu da je od stupanja na snagu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti podneta 241 prekršajna prijava i da su donete 32 odluke. Od toga je odbačeno 11 zahteva, izrečeno 18 opomena i donete su tri osuđujuće presude u vidu novčane kazne, od kojih su dve u kategoriji do 50.000 dinara, a jedna do 10.000 dinara. Prekršajni sud u Kragujevcu doneo je četiri presude, od kojih je jedna oslobađajuća. Prekršajnim sudovima u Novom Sad i Nišu nije podneta ni jedna prijava zbog odbijanja vakcinisanja dece.

Roditelji najviše odbijaju spornu MMR vakcinu, koja se daje deci uzrasta dve i sedam godina. Smatra se da je u poslednjih nekoliko godina roditelji izbegavaju zbog sve većeg podizanja svesti naroda o prisilnoj, ali i o vakcinaciji uopšte.

KAKO SE IZBORITI SA PRISILNOM VAKCINACIJOM?

Prvo i osnovno, obaveznom vakcinacijom se direktno krši član 25 Ustava Republike Srbije, koji garantuje nepovredivost fizičkog i psihičkog zdravlja:
Član 25.
Fizički i psihički integritet je nepovrediv.
Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez svog slobodno datog pristanka.

2. Medicinsko osoblje mora pacijentu pružiti sve informacije o medicinskom postupku, u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata:

Član 11. Zakona o pravima pacijenata

Pacijent ima pravo da od nadležnog zdravstvenog radnika blagovremeno dobije
obaveštenje, koje mu je potrebno kako bi doneo odluku da pristane ili ne pristane na
predloženu medicinsku meru.

Obaveštenje iz stava 1. ovog člana (11) obuhvata:
1) dijagnozu i prognozu bolesti;
2) kratak opis, cilj i korist od predložene medicinske mere, vreme trajanja i moguće
posledice preduzimanja, odnosno nepreduzimanja predložene medicinske mere;
3) vrstu i verovatnoću mogućih rizika, bolne i druge sporedne ili trajne posledice;
4) alternativne metode lečenja;
5) moguće promene pacijentovog stanja posle preduzimanja predložene medicinske mere,
kao i moguće nužne promene u načinu života pacijenata;
6) dejstvo lekova i moguće sporedne posledice tog dejstva.
(3) Obaveštenje iz st. 1. i 2. ovog člana nadležni zdravstveni radnik dužan je dati
pacijentu i bez traženja.

3. Zabrana diskriminacije nevakcinisane dece prilikom upisa u obdaništa i škole i poštovanje člana 71. Ustava Republike Srbije:

Član 71.
Svako ima pravo na obrazovanje.
Svi građani imaju, pod jednakim uslovima, pristup visokoškolskom obrazovanju.

4. Poštovanje člana 72. Porodičnog zakona Republike Srbije i omogućavanje roditeljima da kao pravni zastupnici svoje dece donose odluke u vezi sa njihovim medicinskim tretmanima:

5. Pružanje na uvid kliničkih studija na osnovu kojih su odobrene obavezne vakcine u Republici Srbiji, a prema Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja.

ZAŠTO PRIČA O ,,KOLEKTIVNOM IMUNITETU“ NE PIJE VODU?

Kao najčešći izgovor za prislinu vakcinaciju najčešće možemo čuti pojam ,,kolektivni imunitet“. Kažu, kako bi se obezbedio tzv. kolektivni imunitet, i sprečilo svako širenje zaraze potrebno je da vakcinacijom bude obuhvaćeno više od 95 odsto mališana.

Međutim, šta je zapravo ,,kolketivni imunitet“? Prema udžbeničkoj definiciji, ,,kolektivni imunitet predstavlja otpornost neke populacije prema pojedinim bolestima i izražava se kao proporcija imunih u kolektivu… on odražava verovatnoću da će oni koji su osetljivi doći u kontakt sa inficiranom osobom… stepen kolektivnog imuniteta zavisi od sposobnosti pojedinca da prenese zarazu, dužine njegove zaraznosti, vrste agensa, veličine i vrsta kolektiva.“

,,Primećujemo da u izvornoj definiciji nema pomena o vakcinisanosti pojedinca i obuhvatu od 95% koji je „neophodan“ za svaku vakcinu. Neodrživost ovog stava vidljiva je iz same definicije, obzirom da vakcinisanje ili nevakcinisanje ne može uticati na vrstu agensa (uzročnika bolesti koji je takav, kakav je), niti na veličinu i vrstu kolektiva. Kako su ova dva aspekta kolektivnog imuniteta promenljiva, promenljiv je i kolektivni imunitet za različite bolesti i kolektive .

Vakcinisanje, dakle, može uticati samo na druga dva faktora: sposobnosti pojedinca da prenese zarazu i dužine njegove zaraznosti. Teoretski gledano, nevakcinisan čovek bi mogao biti prenosilac zaraze jedino u situaciji da se razboli od određene bolesti, ali ni tada ne predstavlja značajan epidemiološki problem, jer „Bolesnici sa tipičnom kliničkom slikom su bez velikog epidemiološkog značaja, jer se dijagnoza oboljenja obično postavlja na vreme što omogućava izolaciju i adekvatno lečenja obolelih“. – Epidemiologija, 135 str.

Dakle, imamo nevakcinisanog čoveka, koji NEMA uzročnika bolesti u telu i za koga se „osnovano“ sumnja da će ga u jednom trenutku imati, pa čak i tada biti „epidemiološki beznačajan“, jer će se moći detektovati i izolovati, a sa druge strane vakcinisanog čoveka koji IMA uzročnika bolesti u telu i mogućnost da neopaženo širi infekciju i u slučaju kad je uzročnik živ, i u slučaju kada je uzročnik mrtav.“

Dr Jovana Stojković, doktor medicine i antivakcinalni lobista

Podsećamo da u razvijenijim evropskim zemljama vakcinacija NIJE OBAVEZNA, već je stvar izbora roditelja, a to su sledeće zemlje: Nemačka, Italija, Holandija, Luksemburg, Velika Britanija, Danska, Irska, Grčka, Španija, Portugalija, Austrija, Finska, Švedska, Norveška, Kipar, Estonija, Letonija, Litvanija, Švajcarska.

Sa druge strane, pogledajmo u kojim zemljama vakcinacija JESTE OBAVEZNA: Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska, Rumunija.

Postavlja se pitanje zašto da i Srbija, kao država koja počiva na načelima građanske demokratije, nema slobodu izbora u pogledu vakcinacije dece? Zašto se toliko snažno inistrira na obaveznoj vakcinaciji, ko to radi i sa kojim ciljem?

Pročitajte još: “PAS KOJI LAJE NE UJEDA” Tramp i Kim jaki na rečima, ali ko od njih stvarno ima petlju da stisne “crveno dugme”!? (VIDEO)

STAMPEDO NA GRANICI: Više od 100 afričkih migranata provalilo špansko-marokansku granicu u Seuti! (VIDEO)

DA LI JE OVO NAJVEĆA OPASNOST PO ŽIVOT NA ZEMLJI: Eksplozija ovog vulkana čula bi se hiljadama kilometara, a nije pitanje da li će dogoditi, već kada!? (VIDEO)

Izvor: Govori Srbija

Top