DOGAĐAJ KOJI JE PONIZIO NATO: Ruski sistem koji najsavremenije američko oružje čini neupotrebljivim! (VIDEO)

Danas rusko oružje za radio elektronsku borbu može da otkrije i neutrališe sve ciljeve. 

 

 

Spada u grupu otužja koja se baziraju na novim fizčkim principima, a tu spada lasersko i hipersonično oružje. Deluje bez direktnog fizičkog kontakta na opremu u vojnim vozilima, avionima i dronovima, ali i neutrališe precizno navođena oružja.

Rusi tvrde da ovom oružju nema ravnog u svetu.

Vojni sukobi proteklih decenija u Jugoslaviji, Iraku, Libiji i Siriji, jasno pokazuju šta se dešava sa državama koje nemaju efikasne sisteme elektronskog ratovanja.

Glavna namena ovakvih sistema je zaštita komandnih centara, protiv-raketnih sistema, vojnih trupa, kao i važnih industrijskih, administrativnih i političkih objekata.

Ovakvim sistemina, podršku daju posebni špijunski sateliti, radari na zemlji, kao i avioni tipa AWACS.

Poslednjih godina na ovom polju učinjen je veliki napredak. To je jasno pokazao događaj koji se desio u Crnom Moru od pre tri godine.

Tada je ruski bombarder SU-24 u više navrata nadletao američki razarač Donald Cook, na kojem je instaliran namoderniji protiv-vazdušni sistem Aegis.

Na društvenim mrežama, pojavilo se svedočenje jednog od članova posade koji opisuje ceo događaj: „Ugledali smo Ruse na radaru, ali pre nego što su dospeli u zonu uništenja, radar je otkazao, a zatim i ceo sistem Aegis. Ponos neše flote, postao je naša sramota!“

 

Amerikanci na brodu nisu znali da je ruski avion bio opremljen najnovijim sistemom za radio-elektronku borbu „Hibini“.

Čim je pilot shvatio da je primećen, uključio je „Hibini“ i snažni radio-elektronski talasi su onesposobili kompletnu opremu na brodu.

Ruski sistem „Murmansk“, koji kontroliše vazdušni prostor u radijusu od 5.000 km, radi na frekvencijama koje se koriste u komunikacijama između Nato štabova u Evropi.

Ruski eksperti su razvili sisteme koji omogućavaju radio-elektronsku zaštitu u vidu kupole  iznad zaštićene oblasti. To je neka vrsta nevidljivog štita za neprijateljske radare.

Ovakav razvoj ruske vojne tehnologije ozbiljno zabrinjava Pentagon.

Komandant američkih vazdušnih snaga u Evropi Frenk Gorenk kaže: „Rusko elektronsko oružje je sposobno da potpuno neutrališe funkcionisanje američke elektronske opreme postavljene na raketama, avionima i brodovima“.

Eksperti su uvereni da će u modernim ratovima ključnu ulogu imati oružje za radio-elektronsku borbu.

 

Izvor: BBN

Pogledajte još:

JAPANCI U PANICI: Užurbane pripreme za predstojeći rat. Najveća potražnja za bunkerima u svetu! (VIDEO)

DA LI JE OVO NAJVEĆA OPASNOST PO ŽIVOT NA ZEMLJI: Eksplozija ovog vulkana čula bi se hiljadama kilometara, a nije pitanje da li će dogoditi, već kada!? (VIDEO)

NAJNOVIJI RUSKI PROJEKAT: MIG-41 – lovac presretač, brži od raketa, razvija hipresoničnu brzinu! (VIDEO)

ZASTRAŠUJUĆI PRIZOR: Tinejdžer ušao u vodu da spere pesak, a izašao obliven krvlju! (VIDEO)

Top