AMERI UPOZORENI – KIM DAO ZELENO SVETLO: “Veliki vodja” precizirao kada i gde misli napasti Ameriku! ( VIDEO)

Državni mediji Severne Koreje objavili su detalje o planiranom raketnom napadu na Guam koji bi trebalo da se desi sredinom avgusta

 

Napad bi, kako se navodi, uključivao četiri rakete ispaljene preko Japana i sletanje unutar nekoliko desetina kilometara na teritoriju SAD.

U nastavku oštrih reči sa zvaničnicima SAD, severnokorejski mediji naveli su da će detaljan plan napada biti predstavljen do sredine avgusta, prenosi “Rojters“.

Plan uključuje lansiranje četiri Hvasong-12 raketa koje bi “preletele nebo iznad Šimana, Hirošime i Kočija“, rekao je general Kim Rak Gjom.

Rakete bi trebalo da lete “3.356 kilometara za 1.065 sekundi pre nego što dođu do obala Guama, a sleteće oko 30 kilometara od obale, ako plan odobori Kim Džong Un”.

Pjongjang je takođe “ismejao“ obećanje Donalda Trampa da će na pretnje Severne Koreje odgovoriti “vatrom i besom“.

Komandant raketnih snaga Severne Koreje Kim Rak Gjom rekao je u intervjuu za državnu televiziju da Trampove pretnje “prilično idu na živce”.

Guam je ostrvo u Tihom okeanu, koje je dom za oko 163.000 ljudi, američke vojne baze i strateške bombardere.

Hvasong rakete su svernokorejske rakete srednjeg i dugog dometa.

Japanski ministar odbrane Icunori Onodera izjavio je da bi njegova zemlja mogla da obori severnokorejske rakete u slučaju da ih Pjongjang ispali u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku.

Onodera je rekao u parlamentu da bi raketni napad predstavljao pretnju za tu državu, navodi agencija AP.

Prema njegovim rečima, Japan bi slučaju raketnog napada mogao da ostvari pravo na “kolektivnu samoodbranu” i aktivira sistem raketne odbrane i razarač “Egis”.

Japan izmedju dve vatre

Japanski ministar odbrane Icunori Onodera kaže da bi Japan mogao da obori severnokorejske rakete ako ih Pjongjang ispali u pravcu ostrva SAD Guam u Pacifiku.

Onodera je rekao u parlamentu da bi raketni napad predstavljao pretnju za tu državu, navodi agencija AP.

Prema njegovim rečima, Japan bi slučaju raketnog napada mogao da ostvari pravo na “kolektivnu samoodbranu” i aktivira sistem raketne odbrane i razarač “Egis”.

Njegov komentar ukazuje na rastuću vojnu ulogu Japana i kontradiktoran je njegovom prethodnom stanovištu da ta zemlja može da obara samo rakete koje su ispaljene u pravcu Japana.

Zakon o odbrani koji je stupio na snagu prošle godine dozvoljava japanskoj vojsci da brane SAD i druge saveznike u slučaju neprijateljskog napada.

Severna Koreja upozorila je juče da bi mogla da ispali rakete u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsednik SAD Donald Tramp obećao vlastima u Pjongjangu da će se suočiti s “vatrom i besom”.

Pročitajte još: HARADINAJ NA SUDU ZA RATNE ZLOČINE: Šurovao sa teroristima i Osamom bin Ladenom! (VIDEO)

LAŽU NAS ZA VAKCINE: Pogledajte kako možete zakonski da odbranite svoje dete od prisilne vakcinacije! (VIDEO)

“PAS KOJI LAJE NE UJEDA” Tramp i Kim jaki na rečima, ali ko od njih stvarno ima petlju da stisne “crveno dugme”!? (VIDEO)

Izvor:  B92, BETA/TYT

Top