VRHUNSKA DEMAGOGIJA: Srbija svejedno plaća, ali NATO vežba i nije vežba, već je…!? (VIDEO)

“Do sada se ta regionalna inicijativa sprovodila u Turskoj, BiH, Grčkoj, Jordanu, a iduće godine će biti kod nas. To je komandno-štabna vežba koja će biti podržana određenim računarskim simulacijama, i to su vežbe koje su se i ranije održavale na prostoru naše zemlje

 

Prva vežba takvog tipa urađena je 2010. godine. Ovo nije NATO vežba, već regionalna inicijativa i ništa drugo”, rekao je Vulin odgovarajući na pitanje novinara u Valjevu.

Prema njegovim rečima, Srbija je neutralna zemlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

“Vežbaćemo sa svima od kojih možemo nešto da naučimo, i sa NATO, i sa ODKB, vežbaćemo i bilateralno sa Oružanim snagama SAD, vežbaćemo bilateralno sa snagama Ruske Federacije i sa svakim od koga možemo nešto da naučimo, mi ćemo raditi”, kazao je Vulin.

Radio Slobodna Evropa objavio je pre dva dana da će sledeće godine biti održana vojna vežba NATO-a u Srbiji i da je to potvrđeno u Ministarstvu odbrane. Srbija je do sada kroz Partnerstvo za mir kao posmatrač učestvovala u 20 vojnih vežbi NATO-a.

Vulin je rekao da Srbija neće ući u NATO dok je Aleksandar Vučić predsednik države i vrhovni komandant i dok sam je on ministar odbrane.

“Kad Aleksandar Vučić ne bude vrhovni komandant, ne znam šta će se dešavati, i kad ne bude bio predsednik Republike možda će doći neki drugi ljudi koji će misliti drugačije, ali dok je on vrhovni komandant nećemo ući u NATO pakt, da ne bude nikakve dileme i sumnje”, naglasio je Vulin.

Vežba REGEX-2018 je rezultat i nastavak vojne saradnje više zemalja u okviru regionalne inicijative pokrenute 2013. godine i realizuje se uz stručnu i delimičnu finansijsku podršku Komande združenih snaga Napulj i prema NATO standardima koje su prihvatile i sve države članice Evropske unije.

Troškove učešća na vežbi snosi svaka zemlja učesnica za svoje pripadnike.

Prva vežba u okviru regionalne inicijative (REGEX – Regional exercise) održana je 2014. godine u Turskoj, uz učešće pet oficira Vojske Srbije.

Sledeća vežba REGEX-15 realizovana je u Grčkoj uz učešće četiri oficira Vojske Srbije, a 2016. godine vežba je realizovana u Bosni i Hercegovini uz učešće pet štabnih oficira i jednog voda Vojne policije Vojske Srbije.

Ove godine vežba je realizovana u Jordanu uz učešće četiri štabna oficira Vojske Srbije.

Naredne, 2018. godine, održavanje vežbe REGEX-18 biće u Srbiji. U planu je komandno-štabna vežba podržana računarskim simulacijama po temi “Rad komande multinacionalne brigade u multinacionalnim operacijama”.

Do sada je učešće na vežbi potvrdilo 12 država članica Mediteranskog dijaloga, Partnerstva za mir i NATO.

Navedeno je i da REGEX-18 nije prva međunarodna vežba koja se prema NATO standardima realizuje u Srbiji.

Prethodno su realizovane vežbe VIKING-14 i LOGEX-15, kao i jedan segment vežbe COMBINED ENDEAVOUR 2011.

Pročitajte još: SKANDALOZNE ODLUKE SUDA U BEOGRADU: Roditelji se ništa ne pitaju, stižu kazne ko ne sluša “Velikog Brata”! (VIDEO)

NAJNOVIJI RUSKI PROJEKAT: MIG-41 – lovac presretač, brži od raketa, razvija hipresoničnu brzinu! (VIDEO)

ŠTA TO OVAJ “VAMPIR” PRIČA: Henri Kisindžer stao u odbranu ID, više se boji Irana!? (VIDEO)

Izvor: Beta

Top