SKANDALOZNE ODLUKE SUDA U BEOGRADU: Roditelji se ništa ne pitaju, stižu kazne ko ne sluša “Velikog Brata”! (VIDEO)

Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu MMR vakcinom izrečene su u Beogradu, gde je 65,2 odsto mališana vakcinisano, piše “Blic“

 

Kako se navodi, u poslednja tri meseca izrečene su tri novčane kazne, kao i deset opomena.

Od marta prošle godine, od kada je stupio na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji propisuje kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za one koji odluče da ne zaštite dete od bolesti, podneta je 241 prijava, donete su 32 odluke, od kojih je 21 osuđujuća presuda.

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović izjavio je da je broj prijava u ovoj godini četiri puta veći nego lane.

“Sudije izriču opomene, a ne novčanu kaznu, u situacijama kada postoji olakšavajuća okolnost, a pogotovo je takva odluka moguća kada roditelji vakcinišu dete u toku trajanja postupka”, rekao je Marinović.

Dr Nevenka Raketić, specijalista pedijatrije i imunologije u ordinaciji “Dr Raketić” objasnila je zbog čega roditelji odbijaju da vakcinišu decu:

Najveći problem je navodna povezanost ove vakcine sa pojavom autizma. To je jedna od zabluda koju ljudi imaju. Sve je počelo devedesetih godina kada je Endrju Vejkfild, inače abdominalnog hirurg, sa saradnicima u časopisu Lanset objavio članak o tome da MMR vakcina izaziva autizam. Kasnije je novinar Sandej Tajmsa 2004. godine otkrio da Lanset nije proverio sve navode u članku pre nego što je objavljen, kao i to da je Vejkfild imao finansijku dobit od svojih trvdnji, od strane onih koji se bave alternativnom medicinom. Epilog cele priče je da se časopis Lanset u potpunosti ogradio i odbacio tvrdnje Vejkfilda, pomenuti doktor je izbačen iz Lekarske komore Engleske, a četvoro dece je 2008. godine umrlo od komplikacija morbila – objašnjava dr Raketić.

Još jedan od razloga zbog kojih se roditelji odlučuju da ne vakcinišu dete jeste uverenje da su te bolesti nestale:

Roditelji često misle da nema potrebe da vakcinišu dete jer su te bolesti nestale. Međutim, bolesti su nestale upravo zahvaljujući vakcini. Još jedna od zabluda jeste da je vakcina suvišna za imunosistem, a ona se daje kako bi se stvorila antitela i ćelije memorija.  Vakcinacija je u stvari veštačko sticanje imunosti kojom se u organizam ne uvodi ceo mikroorganizam “napadača”, već samo njegovi delovi, takozvani antigeni, koji izazivaju imunski odgovor. – dodaje dr Raketić.

Da bi postojao kolektivni imunitet, neophodno je da bude vakcinisano 95 odsto stanovništva.

Roditelji koji odbijaju da vakcinišu dete, ne samo da svoje dete stavljaju u rizik, nego i mališane sa kojima se to dete druži.

Pored toga, pojačana migracija stanovništva i dolazak nevakcinisanih osoba u zemlje gde su ove bolesti već iskorenjene, dovode do novih pojava bolesti. Kod nas je verovatno došlo do migracija mladih osoba iz regiona, posebno iz Republike Srpske, gde deca nisu ili su nepotpuno vakcinisana u toku rata na tim prostorima –  upozorava dr Raketić.

Postoje deca koja zbog neuroloških ili malignih oboljenja ne smeju da se vakcinišu. Njihov imunitet je već dovoljno oslabljen i ukoliko se zaraze nekom od ovih bolesti, to se nažalost može završiti veoma loše – dodaje ona.

Zbog niskog nivoa vakcinisanja epidemijom boginja pogođena je Rumunija, Nemačka, Italija, Belgija i Francuska. U Rumuniji je za sada zaraženo 7.500 ljudi, od čega je 35 umrlo.

Pročitajte još: ŠTA TO OVAJ “VAMPIR” PRIČA: Henri Kisindžer stao u odbranu ID, više se boji Irana!? (VIDEO)

SAD OPET UDARA: Ameri našli novu žrtvu, pogledajte kome sada donose “demokratiju”! (VIDEO)

TRAMP PRETI KIMU “OGNJEM I GNEVOM” KAKAV SVET JOŠ NIJE VIDEO: Opšta uzbuna u Vašingtonu, Kim proizveo smanjenu verziju bojeve glave i preti da napadne američku teritoriju! (VIDEO)

Izvor: Espreso.rs/B.K./Blic/

Top