JAD I BEDA – POGODITE KO JE NAJSIROMAŠNIJI U EVROPI: Za to vreme MMF nezadovoljan, traže da se plate još smanje! (VIDEO)

Sa stopom siromaštva od 24,6 odsto Srbija zauzima prvo mesto među siromašnim zemljama Evrope

 

Na granici siromaštva u Srbiji živi 1,8 miliona stanovnika, što znači da je svaki četvrti građanin siromašan.

Kako pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS), sa stopom siromaštva od 24,6 odsto Srbija zauzima prvo mesto među siromašnim zemljama Evrope. Naši građani su siromašniji čak i od Grka, čija prezadužena zemlja, sa stopom siromaštva od 23,1 odsto, diše u leđa Srbiji. Na trećem mestu je Rumunija s koeficijentom siromaštva od 22,6 odsto, Španija sa 22,2 i Bugarska sa 21,2 odsto.

Prag rizika od siromaštva u 2012. godini iznosio je 13.680 dinara mesečno za jednočlano domaćinstvo. Za tročlanu porodicu prag rizika od siromaštva je 24.624 dinara, a za četvoročlanu 28.728 – ističe Tijana Čomić iz RZS i dodaje da ti ljudi nisu nužno siromašni, već su samo u većem riziku da to postanu.
Da u Srbiji skoro polovina stanovništva jedva sastavlja kraj s krajem, potvrđuju i različita svetska istraživanja.

U julu je za novčanu socijalnu pomoć izdvojeno 1,12 milijardi dinara, i to za 267.949 ljudi. Osnovica za isplatu je 7.704 dinara, a posebnu mesečnu naknadu od 13.228 dinara prima 446 osoba. Za dečji dodatak ukupan iznos je nešto veći od milijardu dinara, a prima ga 204.755 porodica za 384.334 dece. Redovan iznos dodatka je 2.593, a uvećan iznosi 3.371 dinar. Cenzus za ostvarenje prava je da prihodi u porodici po članu domaćinstva ne prelaze 8.051 dinar – ističe dr Nada Novaković, naučni saradnik Instituta društvenih nauka.

A u medjuvremenu..

Međunarodni montetarni fond uprkos prethodnim pozitivnim ocenama Vučića i srpske Vlade, negoduje zbog sporog rasta BDP-a koji je nedavno pao ispod regionalnog proseka.

Iz MMF-a ističu da su plate i penzije u striktno finansijskom smislu i dalje prevelike i da opterećuju sistem mera štednje, ali da ujedno i najviše plate nisu dovoljne za popravku kupovne moći građana Srbije.

Savetnici MMF-a napominju da bi za optimalno i brzo oporavljanje državnih finansija bilo neophodno da se sve plate u državnom sektoru spuste do 20,000 dinara mesčenog nivoa ali da se do toga verovatno nikad neće doći, jer ne postoji politička volja u Beogradu za tako nešto.

Pročitajte još: “AMERIČKA PRAVDA” NA DELU – GDE ĆE VAM DUŠA: Oslobodili koljače iz “Blekvotera”, masakr uz blagoslov SAD! (VIDEO)

SKANDALOZNE ODLUKE SUDA U BEOGRADU: Roditelji se ništa ne pitaju, stižu kazne ko ne sluša “Velikog Brata”! (VIDEO)

ŠTA TO OVAJ “VAMPIR” PRIČA: Henri Kisindžer stao u odbranu ID, više se boji Irana!? (VIDEO)

Izvor: Dnevni žurnal/E.K

Top