BEOGRAD – ASTANA DIREKTNA LINIJA: Vučić u razgovoru sa ambasadorima Kazakstana i Katara! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Kazahstana Nurbah Rustemov danas su izrazili nadu da će biti uspostavljena direktna avionska linija između Beograda i Astane

 

Dvojica sagovornika razmotrila su napredak u ostvarivanju „Mape puta” za saradnju Srbije i Kazahstana, koja je potpisana tokom posete predsednika Vučića Astani u novembru prošle godine i ocenili da će predstojeće, drugo zasedanje Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju, biti prilika za podsticaj saradnji u namenskoj industriji, zatim hemijskoj i farmaceutskoj industriji, kao i u oblasti turizma.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je u poslednje dve godine značajno intenziviran politički dijalog Srbije i Kazahstana, što doprinosi boljem međusobnom razumevanju i jačanju saradnje u svim oblastima, ocenivši da su odnosi dveju zemalja dobri i bez otvorenih pitanja i zahvalio predsedniku Nazarbajevu i kazahstanskom državnom vrhu na zauzimanju principijelne pozicije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je izrazio podršku „trećem talasu modernizacije Kazahstana” koji je u toku i koji, zajedno sa „Strategijom Kazahstana 2050”, kroz političke i privredne reforme treba da omogući da se ta zemlja svrsta među trideset ekonomski najmoćnijih u svetu.

Vučić je Rustemovu uručio Orden srpske zastave drugog stepena, kojim ga je ranije predsednik Tomislav Nikolić odlikovao za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između dve zemlje.

A ambasador Rustemov je predsedniku Vučiću predao pismo predsednika Republike Kazahstan Nursultana Nazarbajeva, u kojem mu zahvaljuje na prisustvu prilikom otvaranja Svetske izložbe EKSPO 2017. u junu u Astani i poručuje, između ostalog, da je siguran da će se konstruktivan dijalog dveju zemalja produbljivati i u budućnosti zbog zajedničke dobrobiti građana Srbije i Kazahstana.

Srpski predsednik je rekao i da mu je bila velika čast da poseti Kazahstan dva puta za manje od godinu dana, a posebno da u junu prisustvuje otvaranju Svetske izložbe EKSPO 2017. u Astani.

„Srbija se, učestvujući na toj specijalizovanoj izložbi, na najbolji način predstavlja ne samo stanovnicima Kazahstana, nego i brojnim posetiocima iz inostranstva, o čemu svedoči velika posećenost srpskog paviljona”, konstatovali su predsednik Vučić i ambasador Rustemov. (Tanjug)

 

Vučić i Al Tani se nadaju boljoj ekonomskoj saradnji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Države Katar šeika Mubaraka bin Fahada Al Tanija, a na sastanku je konstatovano da postoje dobra iskustva u ekonomskoj saradnji dve zemlje, ali da je ona još skromna uz mnogo neiskorišćenih mogućnosti.

Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će stupanje na snagu Sporazuma o ekonomskoj, trgovinskoj i tehničkoj saradnji, kao i Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, dati podstrek razvoju ekonomskih veza.

Na sastanku je dogovoreno da delegacija srpskih privrednika prihvati poziv Katara i početkom septembra poseti tu zemlju radi unapređenja saradnje.

Ambasador Al Tani je upoznao predsednika Vučića i sa stavovima Katara povodom aktuelne krize u Persijskom zalivu.

Vučić je rekao da Srbija s pažnjom prati razvoj situacije, imajući u vidu prijateljske odnose sa zalivskim zemljama, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika.

Srpski predsednik je poželeo stanovnicima tog regiona mir i stabilnost i izrazio nadu da će kroz pregovore biti nađeno mirno rešenje za krizu.

Ambasador Al Tani je predsedniku Vučiću uručio pismo kojim ga emir Države Katar poziva da Srbija pruži podršku katarskom kandidatu doktoru Hamadu Al Kuvariju za poziciju generalnog direktora Uneska.

Pročitajte još: OPŠTA UZBUNA – KINEZI POKRENULI RATNU MORNARICU: Vojne vežbe odmah pored Koreje, tenzije sve veće! (VIDEO)

KINEZI LJUTI ALI SE ŽRTVUJU ZARAD SEVERNE KOREJE: Japanci prestravljeni, spremaju se za nuklearni udar! (VIDEO)

SAD OPET UDARA: Ameri našli novu žrtvu, pogledajte kome sada donose “demokratiju”! (VIDEO)

Izvor: Tanjug

Top