“NEDODIRLJIVI” IZRAELSKI PREMIJER: Netenijahu sve i da bude optužen, ne mora da daje ostavku! (VIDEO)

Izraelska ministarka pravde Ajelet Šaked izjavila je da čak i ako bude optužen za korupciju, premijer Benjamin Netanijahu ne mora da podnese ostavku

 

Šaked je sinoć objasnila za izraelski TV Kanal dva da ministri moraju to da učine, ali ne nužno i premijeri.

Ona je dodala da će koalicioni partneri morati da diskutuju o etičkim posledicama takvog razvoja događaja, ali da je još rano.

Ministarka pravde je najviša zvaničnica koja je odgovorila na vest da izraelska policija sumnja da je Netanijahu umešan u korupciju, prevaru i iznevaravanje poverenja u nekoliko slučajeva.

Netanijahuov bivši šef kabineta Ari Harou je pristao da bude državni svedok i svedoči protiv bivšeg mentora.

To je podstaklo sumnje da bi protiv Netanijahua uskoro mogla biti podignuta optužnica. On je više puta porekao da je bilo šta loše učinio i te optužbe označio lovom na veštice.

U međuvremenu se oko 3.000 demonstranata okupilo sinoć ispred kuće vrhovnog tužioca Izraela Avihaja Mandelblita u Petah Tikvi u centralnom Izraelu da protestuje protiv oklevanja i sporosti istrage protiv Netanijahua, javljaju izraelski mediji.

Demonstrantima se obratila društvena aktivistkinja Dafni Lif, jedna od organizatora socijalnih protesta u leto 2011. godine, kao i bivši zaposleni u Netanijahuovoj rezidenciji Meni Naftali koji je tužio Netanijahua i njegovu suprugu Saru za odnos prema njemu i dobio odštetu.

Ovakvi protesti se održavaju već 34. uzastopni vikend, ali ovog puta je bilo i kontraprotesta oko 400 pristalica Netanijahuove konzervativne partije Likud.

Netanijahu je pre dva dana, nekoliko sati nakon što je njegov bivši šef kabineta potpisao sporazum da bude državni svedok postavio video snimak na svom Fejsbuk nalogu u kome je odgovorio na to, ali je najpre pomenuo nekoliko bezbednosnih diplomatskih događaja od prošle nedelje.

“Tako da želim da vam kažem građani Izraela ne obraćajte pažnju na buku u pozadini, nastavljam da radim za vas”, rekao je on.

U četvrtak je policija obavestila sudove da produžava embargo na višestruke istrage koje se tiču sumnji na korupciju, zapravo sumnje da je Netanijahu primao skupe poklone od bogatih biznismena, među njima i stranaca i holivudskog producenta Arnona Milhana i da se dogovarao s izdavačem tiražnog izraelskog lista Jediota ahronota Arnonom Mozesom da povoljnije izveštava o njemu u zamenu za smanjenje uticaja provladinog dnevnika Izrael hajom.

Pročitajte još: NOVI ZLOČIN AMERIKE: Bacaju bombe po civilima u Raci, gadjaju škole – ogroman broj poginulih, ima i dece! (VIDEO)

ERDOGAN POKREĆE “MAČ EUFRATA”: Konačni obračun sa sirijskim Kurdima! (VIDEO)

INDIJA PREUZIMA KINESKE SAVEZNIKE: Rusija i Iran na novom “Putu svile”

Izvor: Beta/RT

Top