“OLUJA” IZ DRUGAČIJE PERSPEKTIVE: Dok je političari u Hrvatskoj nazivaju “simbolom vojničkog uspeha, junaštva i krunom svih pobeda”, omladina brine samo o preživljavanju! (VIDEO)

Hrvatska danas u Kninu obeležava 22. godišnjicu vojno-policijske akcije Oluja, tokom koje je iz tadašnje Republike Srpske Krajine proterano 250.000 Srba, oko 1.800 je ubijeno ili zauvek nestalo, a lajtmotiv ove manifestacije su ocene da je to bila odbrana od “velikosrpske agresije” i “zaustavljanje ostvarivanje sna o Velikoj Srbiji”

 

Žaljenje zbog srpskih žrtava u operaciji Oluja izrazila je jedino predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je rekla da nema protiv da se treba pokloniti i srpskim žrtvama…

Krstičević: “Oluja” simbol vojničkog uspeha i junaštva.

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević je novinarima rekao da kao vojnik, zapovednik i učesnik operacije “Oluja” smatra da je ta akcija “simbol vojničkog uspeha, junaštva i kruna svih pobeda”.

Odgovarajući na pitanje da li državni vrh Hrvatske treba da se izvini zbog civilnih žrtava tokom te akcije i da im se pokloni, Krstičević je rekao da Hrvatska rat nije želela, da se u ratu branila, žrtve su pale i “danas se ne slavi rat, nego mir i sloboda u Hrvatskoj”…

Mladi iz Knina nisu previše zainteresovani za zapaljive političke govore i retoriku koja se, kao i svake godine u vreme kada se obeležava godišnjica “Oluje”, može čuti u medijima. Naprotiv. Bez obzira na nacionalnost, mlade ljude najviše muči kako da pronađu posao i opstanu u gradu u kome nema perspektive.

Juraj Filipović, novinar portala 100posto.hr posetio je Knin i razgovarao sa mladim ljudima koji su rođeni 1995. godine, a koji, kako se navodi, “politiku preziru i samo žele grad bez mržnje i korupcije”.

“Srpski parking”

Sam Knin Filipović opisuje kao “doterivan” uoči 22 godišnjice “Oluje” napominjući da se na ulicama mogu videti tek po koji vojnik ili vojni kamion.

Ekipa portala automobil je parkirala u centru Knina, među vozilima sa beogradskim tablicama, čiji su vlasnici, kako se navodi, došli kod rodbine ne odmor.

“Samo nemojte izazivati, neće vam niko dirati auto na tom srpskom parkingu”, dobacila je gospođa iz pekare.

Filipović piše da je Knin grad koji isforsirano zablista jednom godišnje i to 5. avgusta.

“Tada je sav u sjaju, smeštajni kapaciteti su puni, restorani i kafići ni ne zatvaraju vrata, a lokalno mlado stanovništvo, zasićeno od politizovanja, najradije se začauri i pasivno posmatra kako njihov grad nakon svega okopni još malo više nego godinu ranije. To se uglavnom dogodi posle svakog političkog govora. Ovde više nema ničega, ni kulturnog sadržaja, ni prevelikog izbora za obrazovanje, nema posla, ničeg što bi mlade zadržalo u Kninu”, navodi se u tekstu.

Mladi samo žele posao

Ekipa portala 100odsto.hr razgovarala je sa nekoliko 22-godišnjka, rođenih u vreme “Oluje”.

Toni Šoštar, koji ima polu brata Srbina, kaže da je vreme mržnje i incidenata na ulici zbog nacionalnosti prošlo, i da je “uglavnom podnošljivo”. On sam odrastao je u Nemačkoj, ali kaže da je “dosta toga čuo o ratu” i da je “mišljenja da on nikome ništa dobro nije doneo”, a da ga u budućnosti jedino interesuje kako da nađe posao i prehrani porodicu.

Nikolina Ivković potvrđuje da se u Kninu teško živi i da je teško naći posao. Iako je, kako je rekla, “maštovito zamišljala Oluju o kojoj joj je otac pričao”, kaže da na proslavu koju organizuje hrvatska vlast neće ići.

Tog dana radim, zaradiću dnevnicu. Ne vidim razlog zbog kog bi trebalo da budem u prvim redovima. Zar me to čini većom Hrvaticom? – pita Nikolina.

Jedna od sagovornica je i Ivana Radić. Ivana je rođena u Somboru, a živi i studira u Kninu.

Odrasla sam ovde, zašto ne bih ovde gradila svoj život? Međuljudski odnosi su korektni, niko se ne obazire više na nacionalnosti osim onih mladih inficiranih politkom i podelama. Mislim da bi ovde više želeli da rade u struci, a ne da razmišljaju ko je Srbin ili Hrvat. Ne treba pričati o Oluji, činjenica je da je moj narod stradao. Roditelji su mi retko govorili o tome, rekli su mi da se na to ne treba vraćati i trljati so na rane. Svako ima pravo da slavi šta hoće i da se ponaša kako hoće – istakla je Ivana.

Pročitajte još: TRIJUMFALNI POVRATAK – NE MOŽE IM NIKO NIŠTA: Sirijci se polako vraćaju kući, još jedna pobeda Asada nad SAD! (VIDEO)

JEZIVO – NEREŠIVA MISTERIJA ČAK I ZA FBI: Bizarni eksperimenti izvršeni nepoznatom tehnologijom, stručnjaci u neverici! (VIDEO)

PUTIN BEZ DLAKE NA JEZIKU – UNIŠTIO PAPU: “On nije Božiji čovek, sanja o svetskoj vladi i globalnom komunističkom sistemu represije! (VIDEO)

Izvor: Tanjug/100odsto.hr

Top