LUPIO PA OSTAO ŽIV – “MUR OČIGLEDNO MISLI DA JE DOŠAO MEDJU AFRIČKA PLEMENA” :Stručnjaci u šoku povodom kontroverznih izjava šefa Misije OEBS! (VIDEO)

Tvrdnje šefa Misije OEBS u BiH Džonatana Mura da tzv. bosanski jezik postoji vekovima izazvao je nevericu i podsmeh naučne javnosti u Srpskoj

 

Neočekivani Murov izlet u aktuelne jezičko-političke “teme i dileme”, kao i njegova oštra kritika na račun vlasti u RS zbog navodne diskriminacije “istorijskog” bosanskog jezika, ugledni srpski lingvisti ocenjuju kao jasan znak da je šefa Misije OEBS u BiH, kako kažu, neko iz Sarajeva instruisao da iznosi besmislice.

Naime, u izjavi za medije povodom žestokih reakcija iz Srpske na najavu SDA da će Ustavnom sudu RS podneti apelaciju kojom se traži uvođenje bosanskog jezika u svim školama, šef Misije OEBS u BiH ustvrdio je da je “decenijama bila praksa da se jezik bošnjačkog naroda zove bosanski”.

U franjevačkom samostanu u Fojnici imaju i rečnik bosanskog jezika iz 18. veka. Nije bosanski jezik neki izum nakon rata. To je nešto što postoji vekovima – rekao je Mur.

Odbrana neodbranjivog

Komentarišući tvrdnje visokog stranog diplomate da su pre tri veka franjevci u BiH imali rečnik tzv. bosanskog jezika, profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci Duško Pevulja za “EuroBlic” kaže da je zapanjen količinom besmislica koje je Mur izneo u pokušaju da odbrani neodbranjivo.

Priče o nekakvoj dugoj i navodno skrivenoj istoriji tzv. bosanskog jezika spadaju u domen naučne fantastike. To su notorne naučne i lingvističke besmislice, koje nemaju nikakvo utemeljenje u činjenicama. Stvaranje bosanskog jezika, koji pod tim nazivom nikad u istoriji nije postojao, prvi je pokušao Kalaj za vreme austrijske okupacije BiH – kaže Pevulja.

Dodaje da je opšteprihvaćeno naučno stanovište na kojem, između ostalog, insistira i srpska nacionalna filologija, da je jezik kojim pričaju Bošnjaci samo jedna od varijanti srpskog jezika.

To što se danas naziva bosanskim ili bošnjačkim jezikom samo su preimenovane varijante srpskog – ističe Pevulja.

Priča bez osnova

Poznati srpski lingvista Miloš Kovačević za “EuroBlic” kaže da je ostao zaprepašćen količinom neznanja koje je šef Misije OEBS, prema njegovim rečima, bez imalo stida javno izneo govoreći o postojanju tzv. bosanskog jezika “kroz vekove”.

Ako postoji nekakav drevni rečnik tog jezika, voleo bih da nam gospodin Mur ili bilo ko drugi pokaže to epohalno otkriće i doprinese razvoju lingvističke nauke. Međutim, ako se šef Misije OEBS poziva na poznati Uskufijev rečnik, koji se nalazi u fojničkom samostanu, onda se plašim da su ga oni koji su ga nagovorili da priča o stvarima o kojima ništa ne zna grdno prevarili. Kao prvo, Uskufijev rečnik je nastao 1631. godine. Dakle, ne radi se o 18, već 17. veku. Drugo, Uskufijeva knjiga ima naziv “U spomen razumnim”, a ne “bosanski rečnik”, što je, inače, teška izmišljotina bošnjačkih pseudolingvista. Žalosno je kad o naučnim temama govore ljudi koji za to nemaju nikakve kvalifikacije – kaže Kovačević.

OHR u jezičkoj borbi

U borbu za zaštitu “ugroženih prava” tzv. bosanskog jezika u RS, pored SDA i šefa Misije OEBS u BiH, ovih dana uključila se i Kancelarija visokog predstavnika u BiH.

Naime, iz OHR navode da je još Upravni odbor PIK pozvao vlasti u RS da službeni dokumenti Srpske moraju priznati naziv bosanskog jezika, kao i da Bošnjacima vlasti u RS trebaju da omoguće da nazovu svoj jezik onako kako žele, kao i svi drugi narodi u Republici Srpskoj.

Pročitajte još: OBELEŽAVANJE GENOCIDA I ETNIČKOG ČIŠĆENJA: Srbija zavijena u crno, vlasti u Hrvatskoj pozivaju na slavlje..! (VIDEO)

TRAMP U RATU SA AMERIČKIM KONGRESOM: Odnosi sa Rusijom “veoma opasni”, zakon krši nadležnosti! (VIDEO)

KAKVA ZVER – RUSI USAVRŠILI SVOJE LETEĆE ČUDOVIŠTE: Predstavljen jedan od najboljih aviona današnjice! (VIDEO)

Izvor: Blic

Top