KAKVA ZVER – RUSI USAVRŠILI SVOJE LETEĆE ČUDOVIŠTE: Predstavljen jedan od najboljih aviona današnjice! (VIDEO)

Supermoderni ruski lovac je do sada bio poznat pod radnim nazivima PAK FA i T-50, a sada je dobio svoju zvaničnu oznaku: Su-57. Avion je poboljšan novim savremenim motorom zahvaljujući kome će biti bolji od američkih „kolega“ iste generacije

 

Prototip lovačkog aviona ruske proizvodnje, dosada poznat kao PAK FA (T-50), dobio je novu, zvaničnu oznaku: Su-57. Trup novog lovca je već uspešno testiran. Pre nego što ovaj avion krene u serijsku proizvodnju biće potrebno da se proveri oružje i motor.

Deveti prototip lovca T-50 je opremljen motorom pete generacije „Izdelie-30“ koji će biti testiran krajem godine.

Ovo je noviji model motora „Izdelie-117“ i već je montiran na najnoviji Su-57, a „Izdelie-117“ je modernizovana verzija motora AL-31 koji koriste avioni Su-27.

Kakve prednosti donosi novi motor?

Novi motor će omogućiti avionu Su-57 da u krstarenju razvije nadzvučnu brzinu, što znači da će konstantno moći da leti 2.000 km/č.

Kompozitni materijali od kojih je napravljen trup takođe će omogućiti lovcu da bude neprimetniji, tj. da ga neprijateljski radari teže detektuju.

Prvih osam aviona Su-57, koji su već napravljeni, „verovatno će zadržati ’stara metalna srca’“, rekao je za „Rusku reč“ Viktor Murahovski, glavni urednik lista „Arsenal Otečestva“.

Rusko ratno vazduhoplovstvo će tek 2019. godine dobiti avione Su-57 potpuno opremljene najnovijim tehnologijama, uključujući i „Izdelie-30“. Ovaj motor će posle detaljnog testiranja biti montiran na Su-57 najranije 2019. ili 2020. godine, dodao je Murahovski.

Druga faza testiranja

Za razliku od prethodnih prototipa, deveti prototip aviona Su-57 je opremljen kompletnom radio-elektronskom aparaturom koju će imati završna verzija aviona. To će ruskom lovcu pete generacije omogućiti da izbegne sve savremene sisteme PVO, objasnio je Murahovski.

U prvoj fazi testiranja aviona Su-57 demonstrirana je impresivna kontrola u letu nadzvučnom i podzvučnom brzinom na različitim visinama.

Serijska proizvodnja počinje čim se završi druga faza testiranja (testiranje oružja). Po rečima Jurija Sljusara, direktora Ujedinjene korporacije za proizvodnju aviona, rusko ratno vazduhoplovstvo će prvih 12 aviona Su-57 dobiti 2019. godine.

Večiti rivali

Najveća konkurencija ruskom lovcu Su-57 biće američki F-22 Raptor i F-35 Lightning.

Vadim Kozjuljin, profesor Ruske vojne akademije rekao je za „Rusku reč“ da će Su-57 biti znatno jeftiniji od odgovarajućih američkih modela.

Ruski lovački avion pete generacije biće pušten u masovnu proizvodnju znatno kasnije od američkog aviona F-22 Raptor, koji se već šest godina koristi u američkom ratnom vazduhoplovstvu. Kozjuljin veruje da to zakašnjenje može biti samo od koristi jer daje ruskim oružanim snagama više vremena da ocene najmodernije strane lovačke avione pre nego što završe svoj sopstveni model.

Pročitajte još: HEROJ MUČENIK – ODSEKLI MU RUKE I PUSTILI GA DA UMRE: Bedan kraj junaka, dušmani da mučili kako su se setili! (VIDEO)

UPOZORENJE – ALBANIJA SPREMNA ZA RAT SA SRBIJOM: Jezive procene stručnjaka, 160.000 naoružanih Albanaca čeka znak sa zapada! (VIDEO)

“KRAJINA NIKAD NIJE BILA HRVATSKA” :Direktno iz Haga, Radovan Karadzić se priseća dešavanja na Balkanu! (VIDEO)

Izvor: RUska reč

 

Top