SKANDAL U HRVATSKOJ – HITAN SASTANAK BALKANSKIH LIDERA U SARAJEVU: Hrvati krše Sporazumum o stabilizaciji i pridruživanju! (VIDEO)

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da se priprema sastanak koji bi trebalo da se održi u ponedeljak u Sarajevu, na kojem bi zemlje regiona trebalo da razmotre nedavne mere Hrvatske

 

„Pripremamo zajednički sastanak i dogovaramo se o formatu i sadržaju skupa. Trebalo bi da učestvuju predstavnici Srbije, BiH, Makedonije, i Crne Gore, a cilj je da se zauzme zajednička pozicija posle mera koje je uvela hrvatska vlada o pojačanom inspekcijskom nadzoru. Te mere su diskriminatorne prema izvoznicima iz tih zemlja”, naglasio je on u izjavi Tanjugu.

Ljajić je kazao da su sve zemlje regiona pogođene na sličan način merama Hrvatske i cilj sastanka je, ne da se zaoštrava situacija, već da se prvo pokuša u razgovoru sa hrvatskom vladom da se problem reši.

„Drugi korak bi bio, ako ne uspemo da rešimo problem u razgovoru sa hrvatskom vladom, zajedničko obraćanje Evropskoj komisiji, pošto se radi o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Treći korak bio bi da eventualno utvrdimo zajedničke kontramere, koje bi preduzeli ako se problem ne reši”, poručio je on.

Ovde se očigledno radi o drastičnmom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU od strane Hrvatske, i to u članu 36. stav 1. u kome se kaže da od dana stupanja Sporazuma na snagu neće biti uvedene nove carine ili dažbine koje imaju isto dejstvo, niti će one koje se već primenjuju biti povećane – ukazao je Ljajić u izjavi Tanjugu.

 Zbog toga, kako je najavio, već danas će se Srbija obratiti Evropskoj komisiji i tražiti da se preispita odluka Hrvatske kao članice EU.

Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, je dodao i da se, što se tiče reakcije Srbije na ovu odluku Hrvatske, neke od mera koje su vezane za pojačan fitosanitarni nadzor već sprovode.

Najavio je da će biti kontaktirane i zemlje regiona, pre svega Makedonija i Bosna i Hercegovina, koje su takođe pogođene ovom hrvatskom merom, u cilju zajedničkog nastupa pred Evropskom komisijom radi zaštite naših ekonomskih interesa.

Odluka Hrvatske predstavlja i drastično kršenje pravila i principa Svetske trgovinske organizacije, koja govore o tome da ne sme biti diskiriminacije između domaćih i uvezenih proizvoda u pogledu dažbina. Mi ne želimo nikakav trgovinski sukob sa Hrvatskom, jer on nije u interesu ni jedne ni druge zemlje. Najbolje bi bilo da ovo pitanje rešimo na bilateralnoj osnovi, ali ukoliko to ne bude bilo moguće, onda ostaje da problem internacionalizujemo i tražimo rešenja u okviru Evropske komisije – zaključio je Ljajić.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih.

Nove cene taksa su 22 puta više od dosadašnjih – umesto 90 kuna (12 evra) sada ih naplaćuju 2.000 (270 evra), piše list.

Prema podacima Privredne komore, Srbija je u 2016. godini izvezla robe u Hrvatsku u vrednosti od 116 miliona evra, a uvezla za 79 miliona.

U izvozu Srbije dominiraju ulje i uljarice, smrznuto voće i povrće, pa akcizna roba, piće i duvan.

Ljajić je objasnio da će na sastanku u Sarajevu predstavljati Srbiju, a da će iz drugih zemalja regiona učestvovati resorni ministri.

Pročitajte još: PANIKA U AMERICI, “ŽIG ZVERI” PRED VRATIMA: Počelo masovno čipovanje ljudi u Americi, evo kako su smislili da uvedu bolesni zakon! (VIDEO)

ZALETELI SE NA RUSKE AVIONE PA MALO PRETERALI: Nato snage izazvale paniku, pogledajte šta su sada uradili! (VIDEO)

POČELO JE – OVO MU NEĆE OPROSTITI: Vučić krenuo u obračun sa opozicijom, najpoznatiji magazin u Srbiji ugašen – skandal u Beogradu!

Izvor: Tanjug

Top