PUTIN ODREŠIO KESU: Rusija vraća dug od 125 miliona evra prema BiH iz vremena SSSR, evo kada će biti uplaćeni – Federacija upozorava RS da ne troše pare na…

Isplata 125,1 milion dolara ruskog klirinškog duga nadležnim institucijama BiH treba da bude obavljena najkasnije do 5. septembra, potvrđeno je u Ambasadi Ruske Federacije u BiH.

Isplata je odobrena 20. jula, a prema diplomatskoj noti koju je Ministarstvo inostranih poslova BiH uputilo Ministarstvu inostranih poslova Rusije, izražena je zahvalnost Rusiji na završenim procedurama u pripremi za isplatu duga, pišu Nezavisne novine.

Iz Ministarstva finansija Srpske pozdravili su poslednje aktivnosti u vezi sa Sprazumom o ruskom klirinškom dugu, te naglasili da je to podednako značajno za sve nivoe vlasti u BiH.

Predstavnici ovog ministarstva istakli su da je na tom planu postignut kompromis, zahvaljujući diplomatskoj aktivnosti rukovodstva Srpske i dobroj volji ruske strane da dug izmiri u novcu.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da će ovim sporazumom Srpska dobiti 60 miliona KM, te izrazio nadu da će Vlada sredstva iskoristiti za neke strateške stvari i da “novac neće ići za krpljenje budžeta”.

Sporazum u vezi sa regulisanjem obaveza bivšeg Sovjetskog saveza i bivše SFRJ isplaćuje se prema sporazumu Saveta ministara BiH i Vlade Rusije, potpisanom 21. marta u Moskvi.

Prema potpisanom sporazumu, Federacija BiH će dobiti 58 odsto ili 72.591.543 dolara, Republika Srpska 29 odsto ili 36.295.771 dolar, institucije BiH 10 odsto ili 12.515.783 dolara i Brčko distrikt tri odsto ili 3.754.735 dolara.

Pročitajte još: EKSPERT OTKRIVA: SAD nisu završile sa cepanjem BiH, evo šta će biti sa Karadžićem i Mladićem – Dragaš šokirao javnost! (VIDEO)

EVO ŠTA MU SE DOGODILO: On je odbio da ratuje u BiH, a onda je počeo pakao – bivši legionar progovorio! (VIDEO)

PROKLINJU DAN KAD SU GA IZABRALI: Vučić zaveo strahovladu, gej premijerka za manje od mesec dana uništila 3 000 porodica – jeziva diktatura u Srbiji!

PREVASPITAO GA BRAT RUS ZA SEKUNDU: LGBT aktivista vređao Ruse u avionu, brzo se predomislio! (VIDEO)

Izvor: Tanjug

Top