NIŠLIJA NA GRBU BANJA LUKE: Pogledajte kako će izgledati novi grb glavnog grada Republike Srpske, gradska skupština izglasala – krasiće ga Petar Kočić i Svetislav Tisa Milosavljević! (FOTO)

Gradska skupština Banja Luke usvojila je predlog o izgledu novog grba grada, a na njemu se pored poznatog pisca Petra Kočića nalazi i jedan Nišlija – Svetislav Tisa Milosavljević, koji je bio prvi ban oblasti u kojoj se danas nalazi Banja Luka.

 

Ovaj rođeni Nišlija je bio prvi ban Vrbaske banovine i tu ga je, prema istorijskim podacima, postavio tadašnji kralj Aleksandar I Karađorđević. Sedište Vrbaske Banovine bila je Banja Luka, a istorijski spisi čuvaju podatke da je popularni Tisa zatekao grad u lošem stanju – 20.000 stanovnika je gazilo po blatu, a u središtu se nalazilo groblje.

Tisa je u Banjaluku doputovao vozom 8. novembra 1929. godine, bez ikakve pompe i pratnje, a legenda kaže da je isti dan po dolasku prošetao po tada nerazvijenoj i zapuštenoj kasabi i krenuo da razgleda gdje i šta bi se moglo napraviti. Već narednog dana zasukao je rukave – piše banjalučki novinar Siniša Stanić.

Za Tisino vreme podignuto je više od 100 škola, Banski dvor u Banjaluci, Narodno pozorište i mnogi drugi objekti, zbog čega je zaslužio laskavu titulu “banjalučki Perikle”.

To ga je i “kandidovalo” za novi grb grada, a zajedno sa Petrom Kočićem na ovaj simbol ucrtao ga je helardičar Dragomir Acović.

Ban Milosavljević je u fraku sa njegovim odlikovanjima i lentom – piše između ostalog u predlogu grba.

Banja Luka, prema pisanju lokalnih medija, 4 godine nije imala grb, jer je stari proglašen neustavnim. Nakon Acovićevog predloga u aprilu ove godine, održavale su se javne rasprave, a odbornici lokalnog parlamenta su novi grb zvanično i usvojili 21. jula ove godine.

Pored toga što je na grbu, ban Milosavljević u Banja Luci ima i svoju ulicu i spomenik koji je podignut 2004. godine.

Tisa Milosavljević, iako je rođen u Nišu, u bogatoj porodici Tome Milosavljevića, nije se vraćao u svoj rodni grad nakon što ga je put vodio u vojnoj uniformi ka Beogradu i Banja Luci. Posle Drugog svetskog rata potpuno pada u zaborav, a umro je u Beogradu 1960. godine.

Pro;itajte još: ZA DLAKU IZBEGNUTA KATASTROFA: NATO presreo avion sa potpredsednikom vlade Rusije, ”gadovi, mogli ste da pobijete žene i decu” – Rogozin preti osvetom! (VIDEO)

INTERPOL PODIGAO POTERNICU: Podgorica izručila Srbina Hrvatskoj, optužen za masakr civila – Crnogorci isporučili 7 Srba do sada!

RUSKI SPECIJALCI RAZBILI CELU TERORISTIČKU GRUPU: Sprečen teroristički napad u Sankt Peterburgu, uhapšeno 7 terorista – pogledajte brutalnu akciju FSB! (VIDEO)

PREDSEDNIK FEDERACIJE BIH UPOZORAVA: Pokušavaju da izazovu vandredno stanje, skandal u Sarajevu – evo šta je rekao!

Izvor: Južne vesti, Mondo.ba

Top