EKSPERT OTKRIVA: SAD nisu završile sa cepanjem BiH, evo šta će biti sa Karadžićem i Mladićem – Dragaš šokirao javnost! (VIDEO)

Ekspert za bezbednost i direktor Međunarodnog instituta za bezbednost u Beogradu Orhan Dragaš kaže da je sasvim realno i moguće da se BiH raspadne, a RS osamostali ili pripoji Srbiji.

 

Podsećajući na to da je pre sedam godina na međunarodnoj konferenciji u Vašingtonu, na kojoj su govorili nekadašnji mirovni posrednik za bivšu SFRJ lord Dejvid Oven i bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer, video kartu na kojoj je Srbija prikazana bez Kosova, ali sa RS, Dragaš kaže da je evidentno da se taj scenario ostvaruje. On ističe da su na Balkanu moguće samo monoetničke države, jer je to jedina garancija za stabilnost balkanskog bureta baruta.

– Karte su tada objavljene i sada se pokazuje da se taj scenario ostvaruje. Sasvim je jasno da samo monoetničke držve mogu da obezbede jaku ekonomiju i jak finansijski sistem. Ne verujem u teorije zavere, ali verujem u planove velikih sila – kaže Dragaš.

Videli smo šta se desilo sa Kosovom, da li je moguće da i RS završi tako?

– Ako stvari postavimo realno, a ne emotivno ili mitski, RS sa svojih milion i kusur Srba za Srbiju je mnogo važnija od Kosova i 50-ak hiljada Srba koji tamo žive. Srbija treba svim snagama da se bori da očuva RS, umesto da se bavi nečim što je izgubila.

Niste odgovorili na to da li je moguć drugi deo scenarija po karti koju ste videli na kojoj je Srbija bez Kosova, ali sa RS?!

– Kada se raspadala SFRJ, sve velike sile su govorile da ne dolazi u obzir menjanje granica pa su te granice promenjene. Posle je bilo nemoguće da se Crna Gora otcepi pa se onda otcepila. Onda je bilo nemoguće nezavisno Kosovo pa je Kosovo proglasilo nezavisnost… Naravno da je moguće da se i RS otcepi. Politike velikih sila su promenjive i ta fama da se spoljna politika SAD, Velike Britanije i ostalih velikih sila ne menja je najobičnija budalaština. Menjaju se i to još kako…

Znači, moguć je raspad BiH?

– Naravno da je moguć i zašto ne bi bio!

Da li je moguće formiranje nekakve balkanske unije od država koje nisu članice EU?

– Može da se formira, ali postavlja se pitanje realne moći te balkanske unije! Poznata je čuvena priča o tome da se Turskoj kao kompenzacija za neulazak u EU dozvoli da formira ekonomsku uniju na Balkanu. Naravno da takvi scenariji postoje, a da li će biti realizovani, pitanje je spoljnih politika i nacionalnih strategija zemalja koji bi eventualno bile deo toga. Međutim, apsolutno je prirodno da Srbija bude lider takve eventualne unije, jer je ekonomski najrazvijenija i na kapiji je EU!

Kako će završetak sudskih procesa Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću uticati na međunarodnu politiku prema BiH?

– To ne može ništa strateški da promeni, jer njih dvojica jednostavno nisu odvojivi deo procesa ratova na prostoru bivše SFRJ. Hag je napravljen takav kakav je, Srbija je potpisnica toga i presuda će biti takva kakva će biti, a ja bih je nazavao – otaljavajuća…

Pa kakve presude očekujete?!

– Posle svega što imamo u vezi sa Mladićem, a mislim pre svega na medije i sve ono što je plasirano u vezi sa njim, teško je očekivati oslobađajuću presudu.

A Karadžić?

– Karadžićev slučaj je malo drugačiji, odnosno civilniji i tu može da se razdvoji umešanost u donošenju odluka, ali jasno je svima da će odluka Haškog tribunala biti politička, a ne pravosudna.

Može li eventualna osuđujuća presuda da utiče na status RS?

– To bi bilo rušenje svega što je uspostavljeno, odnosno paljenje bureta baruta i vraćanje u ratove.

Pročitajte još: PUTIN ODREŠIO KESU: Rusija vraća dug od 125 miliona evra prema BiH iz vremena SSSR, evo kada će biti uplaćeni – Federacija upozorava RS da ne troše pare na…

EVO ŠTA MU SE DOGODILO: On je odbio da ratuje u BiH, a onda je počeo pakao – bivši legionar progovorio! (VIDEO)

TIGROVE SNAGE UŠLE U DEIR EZ ZOR: Još jedan cilj deli Sirijsku armiju od konačnog juriša za uništenje Islamske države, sirijska plemena udarila složno uz podršku ruskih bombardera! (VIDEO)

ZAEV POKLEKAO POD PRITISKOM: Makedonija pristaje da promeni ime da bi ušla u EU i NATO, bruje američki mediji – pristaje na sve!

Izvor: Pressrs.ba

Top