TURCI SNIMAJU FILM O ALIJI IZETBEGOVIĆU: Oštre reakcije iz Beograda, Srbi besni na Erdogana – evo šta su rekli! (FOTO)

 Turska će u avgustu početi snimanje mini-serije od šest epizoda o životu prvog predsednika BiH Alije Izetbegovića

 

 Prema rečima režisera Ahmeda Imamovića, Izetbegović neće biti prikazan kao političar, već kao “otac, suprug, suparnik u šahovskog partiji i za pregovaračkim stolom”.


– Serija prati Alijin život od Drugog svetskog rata, odnosno od 1944, pa sve do smrti 2003. godine. Obrađuju se poglavlja tranzicije društva, nestajanje i raspadanje jednih i nastajanja novih država, ali i priče o agresiji – poručio je Imamović, naglasivši da serija “Alija” ipak ne tretira Izetbegovića kao političara.

Komentarišući snimanje ove serije, Ivan Kostić, šef Odbora za Srbe u regionu, ističe da ovo predstavlja nastavak neoosmanlijske politike na Balkanu.

– Serija će sigurno idealizovati lik i delo vođe bosanskih muslimana i glorifikovati Izetbegovićev uspeh da formira prvu islamsku državu u Evropi, dok će relativizovati lošu stranu i zločine koje su Bošnjaci počinili nad Srbima. Ovaj projekat predstavlja demonstraciju moći turske spoljne politike, koja se već ogleda u emitovanju serija o Sulejmanu Veličanstvenom. Nisam primetio da se na domaćim televizijama prikazuju serije o našim junacima i vladarima – zaključuje Kostić.

Hrvati snimaju i seriju o Anti Gotovini

Podsetimo, Hrvatska snima i film i seriju “General”, čiji je glavni junak Ante Gotovina, pod čijom komandom je u akciji “Oluja” 1995. godine iz Hrvatske proterano više od 220.000 Srba. Početak prikazivanja serije na HRT predviđen je za 2018. godinu. Režiju i scenario potpisuje Antun Vrdoljak, koji je koristio knjigu Nenada Ivankovića “Ratnik, pustolov i general”.

Pročitajte još: POBUNA U SRPSKOJ POLICIJI: Ratni vererani zapretili Vučiću zbog Kosova, nemaš pravo da izdaš u naše ime – sindikat policije izneo zahtev za… !

GEJ LOBI DOŽIVEO NERVRNI SLOM NA TVITERU: Tramp udario žestoko po transeksualcima, ovo nisu očekivali – neviđeni skandal u SAD! (FOTO)

AMERIČKI EKSPERT OTKRIO ZASTRAŠUJUĆU ISTINU: Uništenje SFRJ je bio samo eksperiment, zanemećete kad čujete šta nas tek čeka!

DODIKU UPALA KAŠIKA U MED: Otkriven sporazum sa iz rata koji menja situaciju BiH, slavlje u Banjaluci – evo šta je Izetbegović potpisao!

Izvor: Informer

Top