NEOČEKIVANI PREOKRET: Hrvati besni zbog promena na proslavi ”Oluje”, oštre reakcije u Zagrebu – evo šta spremaju…

Za razliku od proteklih godina, predsjednica, premijer i šef Sabora obratit će se javnosti s tvrđave umjesto iz središta Knina. To je začudilo braniteljske udruge

 

Obeleževanje “Oluje” 4, avgusta ove godine proći će bez obraćanja predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića u samom Kninu. Političari će da govore samo na tvrđavi, neće biti ni govora branitelja, ni marševa ulicama grada, a gradonačelnik Marko Jelić pozvao je “Prljavo kazalište” da nastupi umesto Marka Perkovića Tompsona.

U Kninu će se posebno paziti da ne dođe do incidenata sa isticanjem ustaških simbola, čega je prošle godine bilo na pretek.

Dodaje se da će Hrvatska vojska će izložiti nedavno nabavljene helikoptere “OH-58 kiova varior”.

Istovremeno, Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske uputila je poziv vladi u Zagrebu da se uputi izvinjenje nevinim žrtvama i njihovim porodicama za zločine koji su počinjeni za vreme i nakon “Oluje”. Oko 400 građana koji predstavljaju Inicijativu uputili su peticiju pod nazivom “Izvinjenje žrtvama Oluje”, očekujući da će napokon i hrvatski državni vrh priznati da su počinjeni zločini.

Neće biti oštrih poruka Upravo je ta stavka protokola posljednjih tjedana izazivala disonantne tonove u braniteljskoj populaciji. – Koga se to boji HDZ-ova vlast? Pa čak je i Milanović održao govor na trgu, otrpio zvižduke i otišao – čulo se među braniteljima. Također, tijekom Milanovićeva mandata predstavnici udruga uspjeli su se izboriti da se javnosti prvi put obrati branitelj – proteklih godina bili su to Ivan Vukić i Ivica Glavota – koji su s govornice bili u prilici uputiti oštru kritiku (tada lijevoj) vlasti, što nisu propustili. Ove godine, međutim, govor će održati dijete poginulog branitelja, a u tom govoru, gotovo je sigurno, neće biti oštrih poruka aktualnoj vlasti. Također, pojedine braniteljske udruge izrazile su nezadovoljstvo što ni ove godine u Kninu neće biti mimohoda branitelja, zbog čega je koncem lipnja u uredu kninskog gradonačelnika održan sastanka s kojeg su otišle nedvosmislene poruke tamošnjih branitelja: da upravo oni budu u prvom planu proslave. – Odaju se počasti samo poginulim hrvatskim braniteljima iako su među nama još mnogi živi heroji Domovinskog rata, kojih tog dana u Kninu nema nigdje. Želimo da narod vidi hrvatske ratnike kako u mimohodu ponosno koračaju ulicama Knina. Nažalost, ta inicijativa nije imala podršku nadležnih institucija, te se ugasila, a danas imamo pod krinkom mimohoda hrvatskih branitelja spuštanje uzvanika u neorganiziranoj koloni s kninske tvrđave do spomenika, što se nikako ne može nazvati mimohodom – kazao je Tomislav Čolak iz braniteljske koordinacije.

Mladen Pavković. predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91, očitovao se uoči proslave Oluje. Jasno izražava zabrinutost kako će se proslava podijeliti na dva dijela jer prostor na kninskoj tvrđavi nije dovoljno velik za sve koji žele prisustvovati. Tako da bi dio ”odabranih” ljudi mogao biti na tvrđavi, a većinski dio na kninskom trgu. Faktor nemira mogao bi biti i izostanak Marka Perkovića Thompsona koji ove godine pjeva u Slunju.

” Desetak dana prije još jedne obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja 95, koja će se tradicionalno  održati u Kninu, većina branitelja pomalo je „šokirana“ najvažnijim dijelom programa. Naime, osim polaganje vijenaca na središnjem trgu, kod nacionalnog spomenika, neće se na žalost događati „ništa“, već se proslava seli, u tzv. kontrolirane uvjete, na Kninsku tvrđavu! Tamo stane tek nekoliko stotina ljudi, tako da većina onih koji će taj dan doći u ovaj grad uopće neće moći biti nazočna centralnom događaju.

Pročitajte još: VOJNICI LUĐI OD BOMBAŠA SAMOUBICE: Pogledajte kako Egipćani reaguju kad se zaleti bombaš samoubica, ovakav podvig još niste videli! (VIDEO)

DODIKU UPALA KAŠIKA U MED: Otkriven sporazum sa iz rata koji menja situaciju BiH, slavlje u Banjaluci – evo šta je Izetbegović potpisao!

INCIDENT U PESIJSKOM ZALIVU: Pogledajte panični napad američke flote na iranski brod, zapucali da ih zaplaše – Iranci pobesneli i krenuli u juriš ! (VIDEO)

Tanjug, vecernji, dnevno

Top