JERUSALIM PADA U ANARHIJU: Tenzije rastu u Izraelu, Papa urgira na prestanak nasilja! (VIDEO)

Papa Franja izjavio je da je uznemiren nedavnim nasiljem u Jerusalimu i pozvao na dijalog i umerenost u cilju uspostavljanja mira

 

„Uznemiren pratim tešku tenziju i nasilje poslednjih dana u Jerusalimu. Osećam potrebu da izrazim srčani poziv na umerenost i dijalog”, rekao je papa obraćajući se vernicima okupljenim na trgu Svetog Petra, prenosi Rojters.

On je pozvao na molitvu u nadi da će obe strane izaći u susret sa predlogom za „pomirenje i mir”.

Kako su ranije danas preneli mediji, izraelska policija je postavila napredne nadzorne kamere na Lavljim vratima, na ulazu u Hramovnu goru u Starom gradu u Jerusalimu, koje navodno mogu da identifikuju naoružane ljude koji pokušavaju da uđu na područje svetilišta.

Kod Lavljih vrata 14. jula se odigrao teroristički napad kada su naoružani palestinski napadači ubili dva izraelska policajca nakon što su prokrijumčarili vatreno oružje.

Kamere su postavljene u noći između subote i nedelje i predstavljaju deo savremene tehnologije koja ima mogućnost da identifikuje one koji pokušavaju da unesu oružje a bez detektora za metal, izvestio je „Tajms of Izrael”.

Kako je AP preneo, Izrael navodi da su kamere „alternativa” metalnim detektorima čije postavljanje je i izazvalo nasilja u tom području u toku vikenda, dok Palestinci, navodi AFP, ovu bezbednosnu meru vide kao pokušaj Izraela da ostvari veću kontrolu nad svetilištem.

Kako su agencije prethodno prenele, u sukobima između Palestinaca i izraelske policije na Hramovnoj gori u Jerusalimu u petak su poginula tri Palestinca, a na Zapadnoj obali 19-godišnji Palestinac je izbo tri Izraelca, posle čega je upucan.

AP prenosi da je Izraelska vojska saopštila da je izvela veliko hapšenje na Zapadnoj obali nakon ubistva izraelske porodice.

U toj akciji uhapšeno je 29 osoba, uključujući i devet članova ekstremističke grupe Hamas.

Izraelska policija se sukobila u Jerusalimu sa Palestincima koji su, u znak protesta, organizovali muslimansku molitvu ispred velikog svetilišta.

Protest je pokrenut nakon što su izraelske vlasti postavile detektore za metal na kapiji svetilišta pošto su tu palestinski napadači prošle nedelje ubili dva izraelska policajca.

Pročitajte još: PUKLA BRUKA U SRBIJI: Šest „migova-29” farbaju šest meseci, Lazanski raskrinkao Vučića – Srbija ostaje bez avijacije u septembru!

OKOLINA DUBROVNIKA: Odjeknule 34 eksplozije! (VIDEO)

NEVIDJENI SKANDAL – HAOS NA TVITERU: Šokante optužbe Trampove administracije, teroristi dobili pomoć iz Njujorka! (VIDEO)

Izvor: Tanjug

 

Top