PIJANAC PRETI ERDOGANU: Evo šta moras da uradiš da udjete u EU! (VIDEO)

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je danas Tursku da se drži demokratskih vrednosti ukoliko se nada da uđe u Evropsku uniju, nakon godine obeležene čistkama koje su usledile posle neuspelog pokušaja puča u Turskoj, prenosi AFP

 

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je danas Tursku da se drži demokratskih vrednosti ukoliko se nada da uđe u Evropsku uniju, nakon godine obeležene čistkama koje su usledile posle neuspelog pokušaja puča u Turskoj, prenosi AFP.

“Godinu dana posle pokušaja puča, ruka EU je i dalje pružena Turskoj”, naveo je Junker u tribini objavljenoj u nemačkom listu Bild, dok su pregovori o članstvu Turske u Uniji godinama u zastoju.

Junker je dodao da je neophodno da “Turska jasno pokaže volju da bude deo Evrope i na odlučniji način primeni osnovne demokratske vrednosti”, medju kojima su sloboda medija, poštovanje ljudskih i vladavine prava.

Turska je u subotu obeležila godinu dana od neuspelog vojnog udara. Erdogan je na skupu obećao da će “izdajnicima otkinute glave”.

Turske vlasti su pokrenule veliku “čistku” protiv pristalica bivšeg imama Fetulaha Gulena koji je optužen da je glavni organizator pokušaja puča.

Procenjuje se da je oko 50.000 ljudi uhapšeno i oko 100.000 otpušteno.

Agencija navodi da su Junkerovi komentari usledili dan nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održao žestoki govor na godišnjicu neuspelog pokušaja puča, posle masovih mitinga održanih u Ankari i Istanbulu.

Pročitaje još: VELIKI GEOPOLITIČKI PREOKRET: Porošenko pobesneo, evo o čemu bruju Evropa – Putin ponovo nadmudrio SAD! (VIDEO)

TEŠKE OPTUŽBE ERDOGANA: Pogledajte koga krivi za prošlogodišnji puč – otpušteno još 7.400 ljudi! (VIDEO)

EU ZAPRETILA BALKANU: Milijardu dolara iz EU fondova za Balkan, ali uz jedan uslov… ! (VIDEO)

Izvor: Tanug/Beta

Top