GENIJALAN PLAN RUSA – AMERI NEMAJU ODGOVOR NA OVO: Pogeldajte šta su sada izmislili! (VIDEO)

Rusija je prva zemlja u svetu koja je uspešno sprovela testiranja hiperzvučne protivbrodske rakete “Cirkon” koja bi uskoro trebalo da bude svrstana u arsenal ruske vojske

Kako se ocenjuje, postojanje takve rakete drastično menja situaciju na moru, s obzirom na to da nikakva zaštita, počev od artiljerijskih sistema preko protivvazdušne i protivraketne odbrane, nije u stanju da odbrani brodove od nje.

Istovremeno, ta raketa u velikoj meri umanjuje efikasnost flote predvođene nosačima aviona, što predstavlja glavnu moć američke vojske.

Prema tvrdnjama lista “Vašington post”, najnovija ruska raketa predstavlja ogroman pomak kada je reč o stvaranju nesimetričnog naoružanja, u poređenju sa kojom američki protivraketni štit izgleda kao zastareli model oružja.

Trenutno u javnost nisu iznete karakteristike nove ruske rakete, iako je poznato da je raketa dužine do 10 metara, a u stanju je da pređe od 350 do 500 kilometara i to brzinom od oko 9.800 kilometara na čas, što je osam puta brže od brzine zvuka.

Pored toga, velika prednost rakete je što je moguće lansirati je sa već postojećih kompleksa koji su pravljeni za “Kalibar” i “Oniks”.

Početak ispitivanja hipersonične krstareće rakete „Cirkon“ objavljen je 2016. Planirano je da ovo oružje bude postavljeno na nuklearne podmornice pete generacije „Haski“. Tehnički podaci „Cirkona“ drže se u tajnosti, a domet rakete verovatno će biti 300-400 kilometara.

VUČIĆ U VAŠINGOTONU: Oštro osudio izjave američkog ministra odbrane, pogledajte šta misli o “Oluji”! (VIDEO)

PIJANAC PRETI ERDOGANU: Evo šta moras da uradiš da udjete u EU! (VIDEO)

Izvor: Sputnik/Vesti online

Top