NEVIĐENO PONIŽENJE NEMAČKE: Rumuni pokazali celom svetu, ovo se neće svideti partnerima iz NATO – ispalili 18 raketa zbog… ! (VIDEO)

Rumunski vojnici održali su danas jednu od najvećih vojnih veži na poligonu Getica nedaleko od Cinca, u čast velike istorijske Rumuna pobede u bitci kod Maraste na krajnjem istoku Rumunije u Prvom svetskom ratu

 

Bitka je trajala od 22. jula do 1. avgusta 1917, i predstavlja jednu od prekretnica u istoriji Rumunije, zbog činjenice da je uz podršku Rusije uspela da probije front oslobodi deo teritorije uz Moldaviju, a zatim i pokrene ofanzivu na Karpate.

Počasnu ceremoniju održala je artiljerijska brigada, ispaljujući 18 raketa sa raketnih lansera ”Larom”, demonstraciji su prisustvovali visoki zvaničnici i počasni gosti, koji su potom prisustvovali projekciji cvena iz filma ”Trougao vatre”, posvećenom ovoj bitci u kojoj su nemačke snage opkoljene i potučene od strane saveznika, prenose ruski mediji.

Rumunski i ruski vojnici su u kako navode strani posmatrači, ”neumornom jurušu” i ”izuzetnoj staloženosti i taktici” uspeli da razbiju nemačko-austrougarske trupe i zarobe oko 2700, kao i velike količine oružja i municije u ofanzivi koja je oslobodila tridesetak sela na istoku zemlje.

Nemački i austrougarski komandanti su priznali izuzetnu pobedu Rumuna i Rusa, navodeći da je ovaj poduhvat izveden u veličanstvenom stilu, pohvaljujući bombaše i pilote neprijatelja zbog izuzetne vojničke veštine i hrabrosti.

”Patriot” na Baltiku po prvi put 

SAD su danas razmestile bateriju protvvazdušnih raketa dugog dometa Patriot u Litvaniji gde će biti korišćene u vojnim vežbama od utorka, a to je prvi put da se taj napredni odbrambeni sistem raspoređuje u zoni Baltika gde Rusija ima vazdušnu nadmoć

Baterija raketa Patriot dopremljena je u vojnu vazduhoplovnu bazu Sijauliai uoči vojne vežbe Tobruk Legasi, a kada vežba bude završena 22. jula biće uklonjena, rekla je portparolka litvanskog ministarstva odbrane za Rojters.

Vojne vežbe NATO biće održane pre zajedničke velike vojne vežbe Rusije i Belorusije pod nazivom Zapad 2017 u okviru koje bi, kako veruju zvaničnici NATO, moglo biti dovedeno više od 100.000 vojnika na granice Poljske i tri baltičke države. To će biti najveći takvi ruski manevri od 2013. godine.

Litvanija, Letonija i Estonija imaju samo protivvazdušne rakete kratkog dometa pa bi njihovo nebo u velikoj meri ostalo nezaštićeno u slučaju sukoba, te su zato izrazile zabrinutost zbog slabosti svoje odbrane nakon pripajanja Krima Rusiji 2014. 

Ministar odbrane Litvanije Raimondas Karoblis je govoreći o sutrašnjoj vežbi rekao da je razmeštanje raketa Patriot važno jer pokazuje da takvi potezi više nisu tabu u regionu.

Pročitajte još: NARUČUJE NUKLEARKE KAO SALATU: SAD osule paljbu po Severnoj Koreji, Kim prevario ceo svet – Južnja Koreja tvrdi da ….! (VIDEO)

SRUŠIO SE AMERIČKI VOJNI AVION: Poginulo svih 16 pripadnika mornarice, ruševine rasute kilometrima – nema preživelih! (VIDEO)

AMERI OBJAVILI VEST KOJA JE ZAPANJILA SVE : Posle više od 70 godina otkrili jednu od najstrože čuvanih tajni Drugog svetskog rata! (VIDEO)

PUTIN PLENI AMERIČKU IMOVINU U MOSKVI: Rusija proteruje 30 američkih diplomata, Tramp ignorisao Ruse – pukla bruka u Vašingtonu!

Izvor: BBN, Tanjug

 

Top