SRBIJA ULAŽE 16 MILIJARDI EVRA: Lideri zapadnog Balkana prave zajednicki projekat, ministarka Mihajlović progovorila – potpisivanje sporazuma u Trstu! (VIDEO)

Na samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu, biti potpisan Ugovora o transportnoj zajednici, koji je važan dokument za našu zemlju, kaže ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

 

– To je način da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju jedinstveno tržište kada govorimo o transportu. Za Srbiju, koja se graniči sa velikim brojem zemalja, važno je da se povežemo – rekla je Mihajlovićeva gostujući na RTS.

Ona je navela da to povezivanje Srbija ostvaruje koridorima 10 i 11, železničkom prugom prema Mađarskoj, autoputem Niš- Merdare- Priština.

Svaki izgrađeni put donosi nove investicije, nova radna mesta. Kao što smo pre desetak godina potpisali jedinstveno tržište električne energije, tako ćemo imati sada jedinstveno tržište transporta – pojasnila je ministarka, istakavši da će Srbija da insistira da tome da na granicama nema zastoja i da roba i putnici ne čekaju.

Ona je rekla i da će otvaranje Terminala 2B i rekonstrukcija Terminala 1 na Aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu ulepšati izgled aerodroma, ali i ubrzati njegov rad.

– To će dati brzinu u radu Aerodroma, ali je još važnije ulaganje u transportnu infrastrukturu – rekla je ona, dodavši da je “blizu 16 milijardi ukupna vrednost investicija u transportnoj infrastrukturi.

Prema njenim rečima, Aerodrom “Nikola Tesla” ima najbrži rast u odnosu na sve u regionu, i sada može da primi 7,5 miliona ljudi, što je, kako je kazala, “dva miliona više nego što danas ima putnika”.

Govoreći o sve većem broju saobraćajnih nesreća na putevima Srbije, Mihajlović je istakla da Ministarstvo radi na unapređenju bezbednosti na putevima i da je cilj da do 2020. godine nijedno dete ne pogine u saobraćaju.

Brnabicka dolazi u Srebrenicu?

Potpredsednica Vlade je komentarišući ko će od predstavnika iz Vlade Srbije ići na komemorativni skup u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice 11. jula, kazala da će o tome odlučivati premijerka Ana Brnabić.

– O tome još nismo razgovarali, ali za Srebrenicu je bitan život mladih ljudi i ulaganje u njihovu budućnost, a Srbija je uložila pet miliona evra u Srebrenicu jer je tamo važan život – kazala je Mihajlović.

Pripreme za veliki samit zapadnog Balkana i Evropske unije, koji se 12. jula održava u Trstu, u finišu su. Očekuje se na desetine zvaničnika oba bloka, na stolu su stotine miliona evra vrijedni projekti i desetine miliona evra bespovratne pomoći EU za njihovu realizaciju.https://www.youtube.com/watch?v=RZXZH5wmkwk

Merkelova dolazi na samit u Trst

Trst je najevropskiji grad na zapadnom Balkanu i najbalkanskiji grad u Evropi.

-Svjesno smo odabrali tu lokaciju, kako bismo pokazali bliskost i perspektivu. Italija želi da se EU širi. Prirodno je da se širimo na zapadnom Balkanu. Samit je nastao iz berlinskog procesa. To je velika lijepa ideja njemačke kancelarke Angele Merkel i proširila se na zemlje EU. Italija se kandidovala prošle godine za predsjedavanje tom inicijativom za ovu godinu, jer smo ubijeđeni da mnogo možemo doprinijeti razvoju ovog regiona i njegovom ubrzanom putu u EU – kaže u intervjuu za „Dnevni avaz” Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH. Po njegovim riječima, Trst ima posebnu simboličku poruku.

– On je nastao i izrastao u veliki grad zahvaljujući otvorenosti i šarolikosti ljudi. U njemu živi, između ostalih, i velika zajednica bosanskohercegovačkih ljudi, njih barem 30.000 čak! Zamislili smo da taj grad bude simbol saradnje u regionu, ali i mogućnosti saradnje preko granice – kazao je Minasi.

Potvrdio je dolazak njemačke kancelarke Merkel, te naveo da će u Trstu istog dana biti održana četiri velika međuvladina sastanka.

Sastaće se šefovi država i vlada Balkana i država EU te će biti ministarskih susreta na nivou privrede i trgovine, transporta i diplomatije. Tako da će u ime BiH biti premijer Zvizdić, ministri Šarović, Jusko i Crnadak, naprimjer.

Ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco uveren je da će na predstojećem Samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana biti donete važne odluke koje će da podstaknu integracije u regionu na političkom i na ekonomskom nivou, što bi, primećuje, građanima omogućilo da lakše putuju i trguju.

Te su odluke potrebne, smatra Đuzepe Manco, da bi se odredili konkretni prioriteti u regionu, poput dugo očekivanog Ugovora o transportnoj zajednici i osnivanja Sekretarijata Privredne komore Zapadnog Balkana, koji će doneti snažniji ekonomski rast i razvoj regiona.

Samit lidera zemalja Zapadnog Balkana, koji je deo Berlinske inicijative, održava se 12. jula u Trstu, a Manco primećuje da izbor tog grada potvrđuje koliki značaj ovom regionu pridaje Italija.

Italija, naime, kako kaže Manco, time želi da pošalje jasnu poruku podrške saradnji između zemalja regiona u cilju pristupanja Evropskoj uniji.

“U Trstu ćemo to učiniti okupljanjem ne samo vladinih predstavnika, već i preduzetnika, omladine i predstavnika civilnog društva iz regiona i iz zemalja EU koji, kao i Italija, obraćaju pažnju na potrebe građana regiona. Regionalna ekonomska integracija, saobraćaj i energetske veze, saradnja omladine i unapređenje vladavine prava biće ključne teme agende Samita”, rekao je italijanski diplomata u intervjuu za Tanjug i portal Juropijen vestern Balkan.

Upitan kako vidi budućnost Berlinskog procesa i šta misli o tzv. “Berlin Plusu”, ambasador kaže da je budućnost tog procesa prilično jasna, jer se u Trstu očekuju “značajne stvari”, uključujući i dodatna finansijska sredstva koja će EU dati za određene regionalne infrastrukturne projekte.

On očekuje i dalju implementaciju evropskih propisa i kaže da će zemlje učesnice Berlinskog procesa pratiti taj napredak.

S tim u vezi je, dodaje Manco, Berlinski proces viđen kao osnovno sredstvo za podržavanje puta evropskih integracija Zapadnog Balkana, ali i za podsticanje veće regionalne integracije i razmene između uključenih država vezanih za specifične politike.

Ključ je, kaže Manco, i uvek će to biti, kontinuirana uključenost EU i zemalja Zapadnog Balkana u obostranu korisnu saradnju unutar evropske porodice.
Govoreći o prioritetima posla koji obavlja u Srbiji, a s obzirom na to da je Italija jedan od ključnih ekonomskih partnera Srbije, ambasador Manco ističe da je njegova zemlja u Srbiji rangirana kao prvi strani investitor u poslednjih 16 godina i drugi trgovinski partner Srbije sa gotovo 3.7 milijardi evra u trgovinskoj razmeni prošle godine.

“Moram da priznam da je moj dnevni posao – koji se sastoji u omogućavanju novih poslovnih prilika za italijanske kompanije u ovoj zemlji, ali i u daljem unapređenju bilateralne ekonomske saradnje, pun izazova ali i pozitivnih ishoda”, precizan je italijanski diplomata.

Ističe da su italijanske investicije u Srbiji vidljive i konkretne u oblastima automobilske industrije, bankarstva, osiguranja, poljoprivrede i industrije za proizvodnju odeće i da obezbeđuju posao za više od 26.000 ljudi.

“Među prioritetima italijanske ekonomske diplomatije postoji podrška za više od 600 italijanskih kompanija koje su prisutne ovde, kao i stabilna posvećenost novim prilikama za rast italijanskih kompanija koje su zainteresovane za investiranje i razvijanje njihovih aktivnosti”, naveo je Vučić.

Ukazao je da su mnoge od ovih prilika povezane sa programima finansiranja koje ima Evropska unija, a koja je, podseća, ubedljivo najveći donator, najveći investitor i najveći partner Srbije.

Napominje da je Ambasada u Beogradu nedavno ponudila kratki vodič za italijanske preduzetnike kako bi mogli da nađu i pristupe ovim ključnim programima.

“Put Srbije ka članstvu u EU do sada je bio zadovoljavajući” 

Procenjujući trenutno stanje Srbije u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji, ambasador Manco kaže da s obzirom na to da je Srbija otvorila 10 od 35 poglavlja, uključujući i ona osetljivija koja se odnose na sudstvo, osnovna prava i dijalog sa Prištinom, smatra da je put Srbije ka članstvu u EU do sada bio zadovoljavajući.

“Naravno, pregovori sa EU su proces, a po definiciji procesu je potrebno vreme, ali je brzina procesa uglavnom u rukama Srbije i zavisi od vašeg kapaciteta da reformišete zemlju u skladu sa standardima EU”, kazao je Manco.

Smatra da je podjednako važno naglasiti da pregovori nisu cilj sami po sebi koji Brisel nameće kao uslov za pristupanje EU, već su korisno i moćno sredstvo za reformu države iznutra u skladu sa interesima građana, koji su glavni korisnici.

“Očekujemo da se ovaj proces nastavi sa većom odlučnošću i efikasnošću za dobrobit građana sada kada je napravljena nova vlada. Srbija uvek može da se osloni na snažnu podršku Italije na putu ka EU”, poručio je ambasador.

Na pitanje šta vidi kao ključne prepreke u tom procesu i da li je to dijalog Beograda i Prištine, vladavina prava ili nešto treće, Manco ističe da to nije pitanje prepreka jer, kako objašnjava, pristupanje EU nije trka sa preprekama.

“Ovaj proces je predviđen da pruži jedinstvenu priliku za reformu vašeg društva dostizanjem standarda najnaprednijih zapadnih demokratija. Takođe, od velike je koristi za građane Srbije kada je vaša vlada snažno posvećena procesu evropskih integracija, kada radi na ključnim problemima kao što je efikasniji sistem vladavine prava ili bolji standardi u obrazovanju, životnoj sredini i poljoprivredi”, naveo je Manco.

Ambasador Manco kaže i da je pođednako važno za Beograd da nastavi politiku regionalne saradnje, počev od obnovljenog dijaloga sa Prištinom, te zaključuje: “Građani Srbije će moći da uživaju u regionu koji je više integrisan i politički stabilniji, kroz koji mogu lakše da putuju i trguju”.

Pročitajte još: PALO PRVO RUKOVANJE: Vladimir Putin i Donald Tramp se na kratko sreli na Samitu G20 u Hamburgu! (VIDEO)

KOLINDA NEPISMENA: Htela da se pohvali fotografijom sa Trampom, pa se osramotila – cirkus u Varšavi! (FOTO)

NOVI HIT NA INTERNETU: Nikom nije jasno o čemu su pričali, ali je govor tela veoma zanimljiv – susret Merkelove i Putina na samitu G20! (VIDEO)

OSAM PUTA BRŽA OD ZVUKA: Posle testiranja ruski “Cirkon” iznenadio i svoje tvorce, ovo je najnovija ruska hipersonična raketa… ! (VIDEO)

JUŽNA KOREJA POKLEKLA – VELIKI VODJA IZVOJEVAO JOŠ JEDNU POBEDU: Predsednik Južne Koreje se ponizio pred G20, evo šta im nude! (VIDEO)

Izvor: rts, Tanjug, FENA, Agencije

Top