SUSRET U VARŠAVI: Hrvatska predsednica lobira za novi entitet, Kitarevićeva hoće BiH u EU – evo šta je Kolinda rekla Trampu o stanju u Bosni!

Predsjednici Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, Kolinda Grabar-Kitarović i Donald Tramp, sastali su se u Varšavi gdje su, između ostalog, razgovarali i o stanju u Bosni i Hercegovini.

Kako je Grabar-Kitarović rekla nakon sastanka, predsjednici su razmijenili mišljenja o ekstremizmu u Bosni i Hercegovini, te o tome kako pomoći BiH na evropskom putu. “Dotaknuli smo se stanja na jugoistoku Evrope, a posebno kada je riječ o Bosni i Hercegovini”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je dodala da je Trampu poručila da se u BiH mora pratiti stanje, te da je integracija BiH u EU svima u interesu. “Poruka predsjedniku Trampu je da doista moramo pratiti stanje u toj državi i pomoći toj državi na putu euroatlantskih integracija, da je njeno integriranje kao i integriranje drugih država svima u interesu.

Naravno, tražila sam i tješnju suradnju između naših službi oko razmjene podataka oko ekstremizma, ekstremista i njihovih kretanja općenito. Imali smo posebne materijale koji pokazuju kakvo je stanje na jugoistoku Evrope”, navela je grabar-Kitarović nakon sastanka, prenosi regionalna televizija “N1”.

“Općenito o stanju i potrebi da se država politički i u svakom drugom pogledu emancipira. Naravno, moj naglasak je bio na jednakopravnosti hrvatskoga naroda sa ostalim narodima u BiH. Razgovarli jesmo o BiH. O ustroju nismo razgovarali. Rekla sam da gospodarsko-socijalne mjere nisu niti izdaleka dovoljne, ni da se ne možemo zavaravati da će se time riješiti stanje BiH”, dodala je predsjednik Hrvatske.

Kako je navela, Trampu je poručila da su u Bosni i Hercegovini potrebne političke reforme i promjene. “Ukazala sam da je uključenost SAD do sada bila ključna za rješavanje problema u toj državi, ali i na jugoistoku Evrope. Zamolila sam njegovu daljnju uključenost kao i uključenost SAD”, kazala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Pročitajte još: TRAMP NUDI PUTINU SAVEZ: Izdaj Asada i vladaćemo svetom, Severna Koreja sledeća žrtva SAD -evo šta mu je rekao! (VIDEO)

BLUMBERG LAŽIRAO VEST: Diplomatski skandal u Beogradu, gej premijerka hitno pozvana u ambasadu Rusije – “Ovo nije istina”! (VIDEO)

ŠOK U TIRANI – PROPAO PLAN ŠIPTARA: Meč visokog rizika, Šiptari spremali napade u Makedoniji – evo gde je UEFA premestila meč! (VIDEO)

POBUNA U ZAGREBU: Pleković pobesneo, Hrvatska odbija odluku iz Haga – “Ovo je velika nepravda” ! (VIDEO)

Izvor: NN, N1

Top