POBUNA U ZAGREBU: Pleković pobesneo, Hrvatska odbija odluku iz Haga – “Ovo je velika nepravda” ! (VIDEO)

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas da ta zemlja neće primenjivati presudu Arbitražnog suda u Hagu kojom su Sloveniji pripale tri četvrtine Piranskog zaliva, te joj je omogućen slobodan prolaz kroz deo hrvatskog mora

 

Plenković je rekao da je Hrvatska pre dve godine izašla iz pomenutog arbitražnog procesa, jer je on kompromitovan protipravnim radnjama.

– Nastojaćemo da dijalogom rešavamo otvorena pitanja sa Slovenijom – rekao je Plenković hrvatskim medijima i najavio da će sa predstavnicima slovenačke vlasti o tome razgovarati u sredu, 12. jula, u Ljubljani.

Hrvatska policija nedavno je zabeležila tri slučaja povrede linije razgraničenja na moru između te zemlje i Slovenije.

Arbitražni sud u Hagu presudio je krajem juna da Sloveniji pripadaju tri četvrtine Piranskog zaliva, a Slovenija je dobila i slobodan prolaz kroz deo hrvatskog mora.

Istovremeno, kopnena granica ostaje ista, a područje “Joško Joras” ostaje u Hrvatskoj.

Sud je odredio i posebno područje kroz hrvatske teritorijalne vode kojim se omogućuje Sloveniji dodir sa međunarodnim vodama.

Najavio je i susret sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom na kojem je isključio mogućnost razgovora o primjeni arbitražne presude, javlja Anadolu Agency (AA).

Druga sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održat će se sutra u 10 sati u Sarajevu nakon više od sedam godina, potvrdio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice hrvatske Vlade.

Premijer Plenković je istaknuo kako je zajednička sjednica važna politička poruka o odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Plenković je izrazio nadu da će hrvatski ministri s kolegama iz BiH tijekom sutrašnje rasprave i u kasnijoj međusobnoj komunikaciji pokrenuti rješavanje pitanja u svim resorima i svim aspektima suradnje.

“Mislim da je to jako dobra poruka i da je jako dobro da u ovoj fazi organiziramo taj susret sa našim kolegama iz BiH”, poručio je premijer.

Osvrnuo se i na aktualne hrvatske odnose sa Slovenijom vezane uz pitanje razgraničenja na kopnu i na moru te uz presudu Arbitražnog suda u Haagu.

“Stav Hrvatske je i dalje nepromijenjen. Izašli smo 2015. godine iz arbitražnog procesa koji je postao kompromitiran protupravnim radnjama, suprotno međunarodnom pravu, suprotno samom Arbitražnom sporazumu krivnjom slovenske strane iz tog procesa i ovom arbitražnom presudom nismo vezani niti ćemo je primjenjivati kao takvu neovisno o stavovima bilo koje druge države ili međunarodne organizacije”, kazao je Plenković.

Ponovio je kako će Hrvatska, koja Sloveniju smatra svojom saveznicom u okviru NATO-a i EU te susjedom, nastojati dijalogom rješavati otvorena pitanja.

Premijer Plenković je najavio posjet Sloveniji u pratnji ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić te ministrice gospodarstva Martine Dalić i sastanak u Ljubljani s premijerom Mirom Cerarom u srijedu 12. srpnja.

Nepravda

Premijer Andrej Plenković na početku 42. sjednice Vlade Hrvatske najavio je održavanje zajedničke sjednice sa Vijećem ministara Bosne i Hercegovine u Sarajevu, ocijenivši to važnom političkom porukom o odnosima dviju zemalja.

Poručio je kako će sa slovenskim kolegom razgovarati o otvorenim pitanjima, ali ne o provedbi arbitražne presude.Najavio je i susret sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom na kojem je isključio mogućnost razgovora o primjeni arbitražne presude, javlja Anadolu Agency (AA).

Druga sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održat će se sutra u 10 sati u Sarajevu nakon više od sedam godina, potvrdio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice hrvatske Vlade. Premijer Plenković je istaknuo kako je zajednička sjednica važna politička poruka o odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Plenković je izrazio nadu da će hrvatski ministri s kolegama iz BiH tijekom sutrašnje rasprave i u kasnijoj međusobnoj komunikaciji pokrenuti rješavanje pitanja u svim resorima i svim aspektima suradnje. “Mislim da je to jako dobra poruka i da je jako dobro da u ovoj fazi organiziramo taj susret sa našim kolegama iz BiH”, poručio je premijer.

Osvrnuo se i na aktualne hrvatske odnose sa Slovenijom vezane uz pitanje razgraničenja na kopnu i na moru te uz presudu Arbitražnog suda u Haagu. “Stav Hrvatske je i dalje nepromijenjen. Izašli smo 2015. godine iz arbitražnog procesa koji je postao kompromitiran protupravnim radnjama, suprotno međunarodnom pravu, suprotno samom Arbitražnom sporazumu krivnjom slovenske strane iz tog procesa i ovom arbitražnom presudom nismo vezani niti ćemo je primjenjivati kao takvu neovisno o stavovima bilo koje druge države ili međunarodne organizacije”, kazao je Plenković. Ponovio je kako će Hrvatska, koja Sloveniju smatra svojom saveznicom u okviru NATO-a i EU te susjedom, nastojati dijalogom rješavati otvorena pitanja.

Premijer Plenković je najavio posjet Sloveniji u pratnji ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić te ministrice gospodarstva Martine Dalić i sastanak u Ljubljani s premijerom Mirom Cerarom u srijedu 12. srpnja. Poručio je kako će sa slovenskim kolegom razgovarati o otvorenim pitanjima, ali ne o provedbi arbitražne presude.

Pročitajte još: BITKA ZA RAKU: U napadima koalicije poginulo 224 civila, stravični zločini SAD u Siriji – Tramp pokazao pravo lice! (VIDEO)

RUSKI TURISTI BESNI NA HRVATE: Evo kako je jedna Ruskinja opisala Hrvatsku, ovo im neće oprostiti – pukla bruka u Zagrebu!

FELDMARŠAL HAFTAR OBJAVIO: Njegove jedinice potpuno oslobodile Bengazi, teroristi potučeni u Libiji – pogledajte žestoke borbe LNA ! (VIDEO)

Izvor: 24 Sata/ Blic/ Srna/Agencije

Top