AMERIKA PRETI RATOM – ISPROZIVALI I KINEZE: Teške reči američke ambasadorke u UN, ovo im se neće svideti! (VIDEO)

SAD bi mogle da preduzmu vojnu akciju protiv Severne Koreje, saopštila je sinoć američka ambasadorka u UN Niki Hejli

 

Severna Koreja destabilizirajuća eskalacija je pretnja za sve nacije u regionu i izvan njega. Njihove akcije brzo gase mogućnosti diplomatskog rešenja. SAD su spremne da iskoriste sve sposobnosti da bi branile sebe i svoje saveznike. Iskoristićemo svoje vojne snage ako budemo morali – rekla je Hejli na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN.

Ambasadorka SAD upozorila je Kinu da rizikuje trgovinu sa SAD ukoliko trgovinom sa Severnom Korejom prekrši sankcije UN.

Prema njenim rečima, “najveći deo tereta za sprovođenje sankcija UN je na Kini” koja čini 90 odsto severnokorejske trgovinske razmene.

Hejli je rekla da će administracija Donalda Trampa sarađivati sa Kinom i drugim zemljama ali da neće ponavljati “neprikladne pristupe” iz prošlosti.

SAD će Savetu bezbednosti UN predložiti novi nacrt rezolucije o uvođenju sankcija Severnoj Koreji nakon što je ta zemlja lansirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu, rekla je ona.

– Severnokorejsko lansiranje ove rakete je jasna i oštra vojna eskalacija. Mi ćemo narednih dana pred Savetom izneti novu rezoluciju koja će pokrenuti međunarodni odgovor u skladu sa proporcijama najnovije severnkorejske eskalacije – rekla je ona.

Zamenik ruskog ambasadora Vladimir Safronkov je istakao da sankcije nemaju efekta, ali i da se protivi “vojnom rešenju”.

– Sankcije neće rešiti severnokorejski problem. Pokušaj da se ekonomski “stegne” Severna Koreja su neprihvatljivi. Mogućnost vojne intervencije da bi se rešili problemi Korejskog poluostrva trebalo bi da se izbegnu – rekao je on.

Sa njim se složio i kineski ambasador Liu Đeji rekao je pred savetom da vojna akcija “nije opcija”, dodavši da je Kina oduvek bila protiv haosa i konflikta na Korejskom poluostrvu, navodi agencija AFP.

Francuska je ranije danas zatražila od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da usvoji novu rezoluciju koja bi pojačala sankcije prema Severnoj Koreji, nakon što je ta zemlja lansirala svoj prvi interkontinentalnu balističku raketu.

SAD su juče zatražile hitan sastanak Saveta bezbednosti UN nakon što je Severna Koreja objavila da je testirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu.

Pročitajte još: GENIJA STRPALI U LUDNICU ZBOG REVOLUCIONARNOG OTKRIĆA: Čovek sposoban da promeni svet – evo kako su ga dušmani tretirali! (VIDEO)

ASAD ODGOVORIO TERORISTIMA: Pogledajte kako je izgledalo uništavanje komande ID, Sirijci uzvratili žestoko – izbrisali teroriste kao gumicom! (VIDEO)

ASAD ODGOVORIO TERORISTIMA: Pogledajte kako je izgledalo uništavanje komande ID, Sirijci uzvratili žestoko – izbrisali teroriste kao gumicom! (VIDEO)

Izvor: Blic/RT/FOX News

Top