KIM LANSIRAO NOVU BALISTIČKU RAKETU – TRAMP HUŠKA KINEZE DA GA SMIRE: Lider Severne Koreje ne prestaje sa provokacijama prema komšijama, neće ga još dugo tolerisati! (VIDEO)

Rojters prenosi da je predsjednik Južne Koreje Mun Je-in saopštio da južnokorejska vojska analizira raketu u vezi sa mogućnošću da se radilo o interkontinentalnoj balističkoj raketi.

 

Nakon što je Severna Koreja lansirala novu balističku raketu, američki predsjednik na Tviteru napisao da Kina “jednom za svagda treba da okonča te gluposti”.

Predsjednik SAD Donald Tramp naveo je na Tviteru da je “teško vjerovati da će Južna Koreja i Japan ovo još dugo da trpe”, nekoliko sati nakon što je Pjongjang lansirao najnoviju balističku raketu, prenosi Rojters.

“Sjeverna Koreja je upravo lansirala još jednu raketu. Ima li taj tip (vođa Sjeverne Koreje Kim Džong Un) nešto pametnije da radi u životu? Teško je vjerovati da će Južna Koreja i Japan ovo još dugo da trpe. Možda će Kina preduzeti ozbiljne korake prema Sjevernoj Koreji i okončati ove gluposti jednom za svagda”, napisao je Tramp na toj društvenoj mreži.

Bijela kuća nije zvanično reagovala na raketnu probu Pjongjanga.

Komanda odbrane sjevernoameričkog vazdušnog prostora (NORAD) saopštila je da je raketa primećena 37 minuta prije nego što je pala u Japansko more. “NORAD je ocijenio da raketa koju je lansirala Sjeverna Koreja nije predstavljala prijetnju po Sjevernu Ameriku”, naveo je NORAD i dodao da je raketa ispaljena sa sjevernokorejskog aerodroma Panghjon.

Sjeverna Koreja je najavila da će danas objaviti veliku vijest, nakon što je jutros, prema podacima južnokorejskih i američkih zvaničnika izvršila probu balističke rakete srednjeg dometa koja je pala u more i za koju Seul sumnja da bi mogla da bude interkontinetalna raketa.

Rojters prenosi da je predsjednik Južne Koreje Mun Je-in saopštio da južnokorejska vojska analizira raketu u vezi sa mogućnošću da se radilo o interkontinentalnoj balističkoj raketi.

Mun je to izjavio u uvodnom obraćanju nacionalnom bezbjednosnom savjetu u Plavoj kući u Seulu, rekavši da je duboko razočaran time što je Sjeverna Koreja lansirala raketu samo nekoliko dana nakon što su on i predsjednik SAD Donald Tramp pozvali na uzdržanost.

Ministarstvo odbrane Japana je saopštilo da je balistička raketa srednjeg dometa koju je lansirala Sjeverna Koreja “u velikoj mjeri” prešla visinu od 2.500 kilometara.

Navodi se da je raketa letela 930 kilometara prije nego što je pala na područje Eksluzivne ekonomske zone Japana, koji je kao i Južna Koreja snažno osudio ovaj čin nazvavši ga kršenjem rezolucija UN.

Pročitajte još:

Izvor: Vijesti on line

Top