NEVEROVATNI NAPREDAK KINE: Kineska firma napravila revoluciju u saobracaju, pogledajte ovo čudo tehnike – kako se niko nije ovoga setio pre? (VIDEO)

Kina ne prestaje da fascinira svet, a novo čudo iz ove zemlje je prvi voz koji se kreće po virtuelnim šinama, odnosno asfaltu

Nakon što je početkom januara otvorila direktnu zeleznicku liniju za London u sklopu priprema za ”Novi put svile”, Kina je najavila uvođenje nekoliko inovazivnih metoda transporta.

Autonommni brzi železnički transport (ART) svečano je predstavljen u južnoj provinciji Hunan. Voz ima senzore koji detektuju dimenzije puta, što mu omogućava da se kreće tačno određenom putanjom bez metalnih šina, objašnjava glavni inženjer projekta Feng Đijanghua.

Voz je dugačak 32 metra, pokreće ga struja, a može da preveze 307 putnika. Koristi gumene obloge na toškovima i može da dostigne maksimalnu brzinu do 70 kilometara na sat, objavila je državna televizija “CCTV”.

Agencija “Sinhua” prenela je da je sistem Autonommnog brzog železničkog transporta (ART) primenjen na ovom vozu, što mu omogućava da se kreće po trasi koju određuju stotine senzora umesto železnička pruga.

Tehnologiju za ovaj sistem železnice razvio je kineski proizvođač “CRRC Džudžou lokomotiv”, koji dizajnira i delove za brzu kinesku železnicu. Kompanija na ovom projektu radi od 2013. godine, a nada se da će voz biti kompletno spreman za korišćenje 2018. godine.

Kreatori ističu da je ART znatno jeftiniji od podzemne železnice koja košta između 60 i 100 miliona dolara po kilometru, dok ART košta oko 2,2 miliona dolara.

Ovaj potez Kine već se tumači kao odgovor na veliki broj pokušaja inženjeri širom sveta da modernizuju saobraćajnu infrastrukturu, među kojima se posebno izdvaja vlasnik kompanija “Tesla” i “SpejsX” Elon Mask koji razvija revolucionalni prevoz budućnosti čija bi maksimalna brzina bila 760 km/h.

Kina je tokom proteklih godina napravila velike iskorake u razvijanju infrastrukture i saobracaja, a klipovi neverovatnih graditeljskih poduhvata ne prestaju da odusevljavaju internet.

Pre mesec dana, predstavljen je i prvi kineski putnicki avion kao pandan Boingovim, sa nadom da ce postati jedan od izvoznih aduta.

Kako je izgledao prvi let kineskog aviona C 919 pogledajte u videu:

Pročitajte još: NEVIDJENI ŠOK U ČERNOBILU: Radijacija nemoćna protiv Belorusa, dočekaće stotu u zabranjenoj zoni – Ljudi umiru kad se odsele?! (VIDEO)

NAUČNICI POTVRDILI – ŠIPTARI DOŠLI IZ AFRIKE: Genetičari potvrdili da Slovenci Rusi, Srbi i Hrvati su braća – Balkanci najvišlji na svetu!

NAVIJAČI VOJVODINE I ZVEZDE SE OPROSTILI OD DIMITRIJA: Grmelo u Novom Sadu i Beogradu, ovako se poštuju heroji – večna slava heroju Novorusije! (VIDEO)

Izvor: BBN

Top