SLAVA HEROJU: Potvrđeno, Dimitrije poginuo u borbi – sahrana će se održati na Vidovdan u Moskvi! (FOTO)

Novosađanin Dimistrije Saša Jojić 1992, poreklom iz Srbinja, dobrovoljac i heroj rata u Novorusiji, prema informacijama koje su dobili članovi porodice i prijatelji, najverovatnije je poginuo pre desetak dana

 

Dimitrije se nalazio u DNR, gde je radio u sastavu vojske, pre oko mesec dana ugasio je svoj FB nalog, da bi prema nekim navodima bio poslat u Siriju.

 

 

Porodica i prijatelji iz Srbije, Rusije i BiH svakodnevno su protekle nedelje tragali za njegovim telom, da bi danas konačno dobili potvrdu o smrti i preuzeli telo.

Za sada postoji nekoliko verzija događaja koji su prethodili smrti, a u rasvetljavanje njegove sudbine uključile su se i ruske diplomate, prema informacijama koje je dobila Dimitrijeva porodica, on je poginuo u borbi od posledica zadobijenih tenkovskom granatom, koja je pritom ranila još za sada nepoznat broj vojnika.

Većinu vremena je prema njihovim rečima nakon odlaska iz Srbije, provodio je u DNR, ratujući na liniji razgraničenja, gde je zaradio i nekoliko odlikovanja, da bi ga prema nezvaničnim informacijama poslali u Siriju gde gine u borbama protiv ID, kako je prvobitno javljeno.

Njegovi saborci iz DNR istakli su da je Dimitrije bio jedan od najboljih vojnika među njima i da je tog sudbonosnog dana zauzeo čeoni položaj u grupi koja se branila od žestokog napada neprijateljske artiljerije i pešadije na položaje proruskih snaga.

Dimitrije je prema rečima prijatelja planirao skoriji povratak kući u narednim mesecima, nakon čega je planirao posetu Hilandaru sa sinom ukoliko mu dozvole vlasti.

Oni navode da je najveći deo slobodnog vremena  provodio i povremeno radio u Moskvi, gde mu žive tazbina, žena i dete.

Uprkos pojedinim tvrdnjama da se radi o plaćeniku, porodica i prijatelji ističu da je Dimitrije bio dobrovoljac sa komandom u Donjecku, gde je radio za simboličnu platu.

Odlikovanja koja je Dimitrije stekao u DNR

Tokom njegovog službovanja, zajedno sa nekoliko desetina Srba, više puta je učestvovao u borbama, od kojih su najpoznatiji okršaji u mestima Avdijevki, Gorlovki i Peskiju, gde su se našli srpski dobrovoljci uz podršku lokalnih snaga našli pod udarima brojčano nadmoćnijeg neprijatelj i podneli velike gubitke u odbrani ovih položaja.

U Ukrajinu je otišao nakon višemesečnih priprema, gde je postao član Husarskog puka, a potom i deo regularnih snaga DNR, zbog čega je kažnjen uslovno po povratku u Srbiju, da bi se potom vratio za Moskvu, a potom i DNR, gde je nastavio službu i gde mu se gubi trag do danas.

Pre odlaska na front upoznaje suprugu Mariju sa kojom nakratko boravi u porodičnom domu u okolini Novog Sada i Foči. Ubrzo po povratku u Srbiju i izricanju presude zbog učestvovanja u stranom konfliktu, dobija sina, koji će se roditi u Rusiji, gde se vraća kako bi pokušao da dobije papire i zasnuje porodicu.

Njegovi najbliži istakli su da Dimitrije je bio uzoran vojnik, višestruko odlikovani heroj i istinski rodoljub, sahrana će biti održana u Moskvi 28.juna, uz sve počasti.

 

Izvor: BBN

 

Top