Američki lovci ponovo obaraju u Siriji!

Američki borbeni avion F-15 u južnoj Siriji u blizini Atanfea, oborio je Iranski dron, saopštila je američka koalicija. Ovo je peti put u poslednjem mesecu da su SAD napale snage u savezu sa Sirijom u toj oblasti.

“Naoružani dron Šahid-129 pokazao je neprijateljsku nameru i napredovao prema koalicionom snagama u 12:30 po lokalnom vremenu u utorak”, saopštila je koalicija. Dron je primećen u istom području gdje je 8. juna takođe oboren  jos jedan od drona.

Tanf je grad na sirijskoj granici sa Jordanom, gde američke trupe obučavaju sirijske pobunjenike, zvanično opisane kao “partnerstvo na snegu”.

“Koalicija ne želi da se bori protiv sirijskog režima, ruskih ili prorežimskih snaga koje su partneri, ali neće oklevati da brani Koaliciju ili partnerske snage od bilo kakve pretnje”, navodi se u saopštenju.

U nedelju je američki avion oborio sirijski avion koji je bombardovao teroriste južno od Rake u Istočnoj Siriji.

Kao odgovor, Rusija je saopštila da će njene snage pratiti sve vazduhoplove  koalicije  zapadno od Eufrata kao ciljeve, te da suspenduju Sporazum o bezbednom letu iznad Sirije sa SAD. Moskva je optužila SAD da nisu  koristili telekomunikacije kako bi spriječili incident kod Rake.

Dok su SAD i dalje  bili na vezi putem telekomunikacionih kanala saopšteno je da “Koalicija neće dozvoliti da prorežimske avione prete i da se približavaju u neposrednoj blizini Koalicije i partnerskih snaga”.

“Neprijateljstvo prema koalicionim i partnerskim snagama koje sprovode legitimne operacije protiv ISIS-a neće biti tolerisane”, saopštila je Koalicija. Međutim, ne postoji teritorija pod kontrolom terorista koja je u kontaktu sa snagama pod nadzorom SAD u Tanfi.

Reagujući na upozorenje Rusije, Kraljevske australijske vazdušne snage suspendovale letove iznad Sirije.

Izvor: Vostok,RT

 

Top