NEVEROVATNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Građani Velike Britanije žele novi referendum, neočekivani preokret – šok u EU! (VIDEO)

Građani Velike Britanije su se predomislili i žele novi referendum o izlasku zemlje iz Evropske unije, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je sprovela britanska agencija Survejšen.

 

Prema najnovijim rezultataima anketa, 53 odsto građana sada bi podržalo glasanje o tome da li da prihvate konačne uslove dogovora o Bregzitu, dok je 47 odsto protiv, piše danas britanski dnevnik “Indipendent”.

Na isto pitanje postavljeno u aprilu, većina građana od 54 procenata bila je protiv drugog referenduma.

Najnoviji rezultati analize javnog mnjenja pokazali su da je u porastu broj onih koji su protiv “tvrdog Bregzita”.

Samo 35 odsto građana složilo se sastavom Tereze Mej da je “bolje ne postići dogovor, nego postići loš dogovor” u pregovorima sa EU, pokazalo je istraživanje “Mejl on sandej”.

Oko 69 odsto ljudi bilo je protiv izlaska Velike Britanije iz carinske unije.

U međuvremenu, još jedna analiza pokazala je da pristalice Laburističke partije u velikoj meri podržavaju najmekšu varijantu Bregzita, piše “Independent”.

Velikoj Britaniji je potrebno da Bregzit protekne glatko kako bi se podržala radna mesta i investicije obezbeđivanjem novih carinskih ugovora sa Evropskom unijom, izjavio je ranije danas britanski ministar finansija Filip Hamond.

Bregzit znači da će Britanija napustiti jedinstveno tržiste i carinsku uniju EU, kaže on i dodaje da želi razlaz koji ne bi ugrozio radna mesta i investicije, prenosi Rojters.

Hamond je u intervjuu za BBC rekao da bi takav Bregzit značio da se glatko izađe iz aktuelne carinske unije ka novom dogovoru u budućnosti koji će nastaviti da omogućuje protok britanske robe ne samo bez carina, već i bez odlaganja i procedura.

Britanski opozicioni Lauristi saopštili su danas da je britanska premijerka Tereza Mej nakon izborne kocke, ostala bez autoriteta uoči formalnih pregovora o Bregzitu.

Istovremeno, laburistički portparol za Bregzit Keir Starmer izjavio je za BBC da je to Britaniju dovelo u najgori mogući položaj pred početak razgovora sa Evropskom unijom, preneo je Rojters.

Evropska unija i britanska vlada sutra počinju pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU, a prema diplomatskim izvorima, tokom prve runde pregovora fokus će biti na pitanjima vezanim za prava građana, finansijski dogovor, Severnu Irsku i druga pitanja, objavio je portal Politiko.

Britanski sekretarijat za Bregzit saopštio je prethodno da se očekuje da će obe faze pregovora biti usklađene, a da će se najviše razgovarati o pitanjima vezanim za sam izlazak Britanije iz EU i njenim finansijskim obavezama.

Dejvid Dejvis, državni sekretar za izlazak iz Evropske unije i Mišel Barnije, glavni pregovarač Evropske komisije, dogovorili su se o pokretanju pregovora o Članu 50 (Lisabonskog sporazuma EU) 19. juna, saopštila je prošle nedelje britanska vlada.

Pročitajte još: NEVEROVATAN PREOKRET U PARLAMENTU SRBIJE: Vučić nema većinu da postavi gej premijerku, SNS otkazuje poslušnost – masovna pobuna u Beogradu!

ERDOGAN UDARA NA RUSKI INTERES: Turski “sultan” ima novi grandiozan plan- šta će Putin da mu kaže na ovo?! (VIDEO)

PAKAO U PORTUGALU-IZGORELI ŽIVI U AUTOMOBILIMA: U šumskim požarima koji su besneli u Portugalu poginulo bar 39 ljudi! (VIDEO)

Izvor: Tanjug

Top