EVO KAKO JE ZVUČAO KRALJ UJEDINITELJ: Sačuvan snimak iz 1933, godinu dana pre njegovog ubistva – Aleksandar I imao crnogorski naglasak! (VIDEO)

Jedinstveni snimak koji se danas nalazi u vlasništvu srpske kinoteke, osim što otkriva kakav je bio glas kralja Aleksandra I Karađorđevića “Ujedinitelja” pokazuje i da je kralj govorio blagim crnogorskim akcentom. Naime, kralj Aleksandar se rodio na Cetinju, a detinjstvo je proveo u Crnoj Gori.

 

Snimak je nastao u vili Aleksandra I Karađorđevića na ostrvu Bled 1933. godine. Na njemu se vidi kralj prilikom prijema Flidera, tadašnjeg ministra Čehoslovačke koji je bio u poseti Jugoslaviji. Na snimku se čuje kako kralj Aleksandar upućuje pozdrave, tadašnjem, čehoslovačkom narodu i njegovom predsedniku Masariku. Ministar se zahvaljuje na toplom prijemu i lepom vremenu koje je proveo na Bledu. Već sledeće godine, 9. oktobar 1934. kralj Aleksandar je ubijen u Marselju. Imao je samo 45 godina.

Snimak se smatra jedinstvenim dokumentom srpske istorije jer beleži zvučni zapis na kome se mogu čuti glasovi kralja Aleksandra i ministra Flidera.

Pročitajte još: EKSPERIMENTALNI ZLOČIN: General NATO progovorio, evo zašto su napali SR Jugoslaviju – bolesni plan Amerikanaca!

NEVEROVATNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Građani Velike Britanije žele novi referendum, neočekivani preokret – šok u EU! (VIDEO)

LIKVIDIRANA JOŠ DVA KOMANDANTA ID: Ruske snage ubile 180 terorista u Deir ez Zoru, neverica u Vašingtonu! (VIDEO)

Izvor: Nedeljnik

Top